Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
„URBI ET ORBI” A TESTI SZENVEDÉSRŐL: HOPPART TÁRSULAT: PILINSZKY JÁNOS
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.6 / 10) - 409 értékelés alapján
  Leírás
HOPPart Társulat: Pilinszky János: „Urbi et orbi” a testi szenvedésről Kamaraopera énekes színészekre és szabálytalan kamarazenekarra egy felvonásban (90 perc)

Pilinszky János szövegét, mint librettót használjuk, mégsem klasszikus értelemben vett operát hozunk létre, hiszen nem áriák és recitativók váltogatják egymást és mégis végig: zene. Végig zene és ének, szöveg, betűk, hangok és felhangok.
Két pápa, egy fekete és egy fehér. Az egyik az agonizáló, haldokló pápa, a másik az eljövendő. Az egyik fekete trónján, a másik fehér trónján ül. A szín: a Vatikánnak a Szent Péter térre nyíló ablaka. A tömeg a téren várakozik. Várják pápájuk halálát. Várják az áldást. „Urbi et orbi” a testi szenvedésről, „Urbi et orbi” azaz a városnak s földkerekségnek, vagyis az egész világnak szóló igét. Amit „kapnak” az valami egészen más. Csoda? Meglepetés? Váratlan fordulat? Isten fricskája? Valami.

Semmi „vendégszöveg”. Pusztán az alapanyag, mint alap-anyag.

Pilinszky a történet nélküli színházat vágyta, erre voltak dámapróbálkozásai. Mélyen és gazdagon gondolkodott a világról és hitt – többek között – a szavak erejében.

Pilinszky így „beszélget” erről Sheryl Sutton-nal:

„Kamaszkorom egyik legzavaróbb élménye volt, hogy a nagy regények unalmasak. Később – még mielőtt botfülemmel Bachot fölfedeztem volna – rájöttem, hogy a remekművek nem unalom előttiek, hanem unalmon túliak. A modern irodalomban ma már többnyire az zavar, hogy nem meri vállalni az unalom kockázatát. (…) A művek szinte kivétel nélkül unalmon inneniek, túl „csupaszok”, túl „merészek”, vagy egyszerűen túl „hangosak” és „meglepőek” ahhoz, hogy bemerészkedjenek abba a zónába, ahol Tolsztoj, Racine, Dosztojevszkij, de főként Bach oly természetesen elidőzött. És akkor tettek egy lépést, amire a monoton eső, az élő szív és annyi minden mellett legpéldásabban talán a tenger képes. Nincs szabadság, és nincs igazi nagyság az unalmon túli közlések nélkül.”

Különböző hangok a tömegből: színészek, zenekar

Zenekar:
Kovács Márton
Murányi Márta
Némedi Árpád
Rozs Tamás
Szabó József

Asszisztens: Guttmann Ráchel
  Szereposztás
Fehér pápa 
Szilágyi Katalin 
Fekete pápa 
Kiss Diána Magdolna 
Kardinális 
Keresztény Tamás 
Apáca 
Herczeg Tamás 
  Stáblista
Jelmez 
Remete Krisztina 
Díszlet 
Khell Zsolt 
Zeneszerző 
Kovács Márton 
Rendező 
Rusznyák Gábor 
Produkciós vezető 
Várkonyi Tímea 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?