Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
KAMARAFANTÁZIÁK A KORTÁRS ZENÉBEN
Átrium Film-Színház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(7.6 / 10) - 83 értékelés alapján
  Leírás
Kamarafantáziák a kortárs zenében Virágh András Gábor: Les visages de la Lune - Suite en 4 movements
Lumiére et ombre, Des ombres fausses, Cratére, Des rayons engourdis

Virágh András Gábor zenéje a tudatos megfogalmazás mellett olyan ceruzarajz, amelyben a rajzolás lehetőségét az előadóra hagyja, és a kép mégis minden esetben hasonló lesz, de sohasem ugyanolyan. A hold arcai című sorozat egy olyan intenzív látomás, amelynek személyre szabott története hosszasan visszhangzik az ember emlékezetében.

Kodály Zoltán: Szonáta csellóra és zongorára, Op. 4
I. Fantasia. Adagio di molto, II. Allegro con spirito

Kodály kamarazenei művei a 20. század első évtizedében születtek, a cselló-zongora szonáta bemutatója 1910-ben volt. Merengő első tételében a cselló filozofikus hangon szólal meg, amely szenvedélyes látomásba torkollik. A második tétel magyaros ritmikájú, népies dallamának meg-megtorpanó lüktetése harmonikusan egyensúlyozza ki az első tétel súlyosságát. Bartók Béla és Kerpely Jenő mutatta be a darabot.

Madarász Iván: Örvény a kristályban

A hegedűre és zongorára írt kompozíció kaleidoszkópszerűen dolgoz fel egy mozgásstruktúrát, amelyben a a különböző sebességek láncolata végül folyékony egésszé áll össze. Az egyes sebességeken belül azonban mindkét hangszer önálló szabadsághoz is jut, mintha apró kadenciákat hallanánk. Szilárd keret övezi a kompozíciót, hasonlóan a kristály szerkezetéhez.

Bartók Béla: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, BB 115

I. Assai lento. Allegro troppo, II. Lento, ma non troppo, III. Allegro non troppo

A szonáta 1938-as ősbemutatója óta töretlen sikerrel szerepel a világ hangversenytermeiben. A három tételes mű egy kristály-élesre csiszolt zeneszerzői fantázia remeke, a zenei rend és rendszer egészen kivételes megnyilatkozása. A négy játékos koherens hangzása valóságos szimfóniává változtatja ezt a darabot. Bartók, mint a darab első előadója (feleségével, Pásztory Dittával) a partitúrába még azt is lerajzolta, hogyan érdemes elhelyezkedniük az egyes hangszereknek, hogy 2 ütőhangszeres játékossal elő lehessen adni.

A koncert időtartama 80 perc egy szünettel.
  Galéria
Kattints a képre a nagyításhoz!
  Jegybemutatásról
Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be.
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Köszönjük!
  Cím
  Hogy tetszett?
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. A vélemények megtekintéséhez és írásához jelentkezz be Facebookra, és tölts újra ezt az oldalt!
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. Ez a funkció Firefox böngészőn nem működik. A vélemények megtekintéséhez és írásához kérlek töltsd le az ingyenes Chrome böngészőt, ott jelentkezz be Facebookra, és nézz vissza erre az oldalra!