1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
KAMARAFANTÁZIÁK A KORTÁRS ZENÉBEN
Átrium Film-Színház
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
7.6 / 10
83 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Kamarafantáziák a kortárs zenében Virágh András Gábor: Les visages de la Lune - Suite en 4 movements
Lumiére et ombre, Des ombres fausses, Cratére, Des rayons engourdis

Virágh András Gábor zenéje a tudatos megfogalmazás mellett olyan ceruzarajz, amelyben a rajzolás lehetőségét az előadóra hagyja, és a kép mégis minden esetben hasonló lesz, de sohasem ugyanolyan. A hold arcai című sorozat egy olyan intenzív látomás, amelynek személyre szabott története hosszasan visszhangzik az ember emlékezetében.

Kodály Zoltán: Szonáta csellóra és zongorára, Op. 4
I. Fantasia. Adagio di molto, II. Allegro con spirito

Kodály kamarazenei művei a 20. század első évtizedében születtek, a cselló-zongora szonáta bemutatója 1910-ben volt. Merengő első tételében a cselló filozofikus hangon szólal meg, amely szenvedélyes látomásba torkollik. A második tétel magyaros ritmikájú, népies dallamának meg-megtorpanó lüktetése harmonikusan egyensúlyozza ki az első tétel súlyosságát. Bartók Béla és Kerpely Jenő mutatta be a darabot.

Madarász Iván: Örvény a kristályban

A hegedűre és zongorára írt kompozíció kaleidoszkópszerűen dolgoz fel egy mozgásstruktúrát, amelyben a a különböző sebességek láncolata végül folyékony egésszé áll össze. Az egyes sebességeken belül azonban mindkét hangszer önálló szabadsághoz is jut, mintha apró kadenciákat hallanánk. Szilárd keret övezi a kompozíciót, hasonlóan a kristály szerkezetéhez.

Bartók Béla: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, BB 115

I. Assai lento. Allegro troppo, II. Lento, ma non troppo, III. Allegro non troppo

A szonáta 1938-as ősbemutatója óta töretlen sikerrel szerepel a világ hangversenytermeiben. A három tételes mű egy kristály-élesre csiszolt zeneszerzői fantázia remeke, a zenei rend és rendszer egészen kivételes megnyilatkozása. A négy játékos koherens hangzása valóságos szimfóniává változtatja ezt a darabot. Bartók, mint a darab első előadója (feleségével, Pásztory Dittával) a partitúrába még azt is lerajzolta, hogyan érdemes elhelyezkedniük az egyes hangszereknek, hogy 2 ütőhangszeres játékossal elő lehessen adni.

A koncert időtartama 80 perc egy szünettel.

Helyszín

Átrium Film-Színház
Budapest, 1024, Margit krt. 55.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!