Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MITEM - AHOGY TETSZIK
Nemzeti Színház - Nagyszínpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(6.4 / 10) - 17 értékelés alapján
  Leírás
William Shakespeare: Ahogy tetszik
Jánosházy György fordításaShakespeare mellett nem kell ügyvédként szólnunk. A világ valaha élt legérvényesebb drámaköltője, s egyik legszellemesebb vígjátékírója. Attól tud örökérvényű lenni, hogy a szikrázó filozófiát, a magasröptű gondolatokat egészen köznapi eseményekbe ágyazza be... ...olyanokba ráadásul, amelyek az emberiség történetében minduntalan, a mai napig visszaköszönnek. Az Ahogy tetszik sem légből kapott mese.

Élt egyszer, még a tartományok sokaságából álló Franciaországban egy trónbitorló, aki hercegbátyját, a jog szerinti uralkodót megfosztotta hatalmától. A trónfosztott herceg, hűséges kíséretével az Ardennes-i erdőkbe vette be magát. Sorscsapásnak hinnénk száműzetését, ám hamar, és nagyon kellemesen csalatkozunk. A háborítatlan természetben a főúri hajléktalanok lelkét hamar átjárja a szabadság nyugalma.

Engem sem vonz az erdőn túli világ, a torzsalkodás, a világban uralkodó erőszak, az irigység, a pénzéhség; az, hogy ki akarom a másikat szorítani, nem hagyok teret neki, még akkor sem, ha a testvéremről van szó. Inkább a vágyakról, az álmokról mesélek, arról, ahogy nekem tetszene az élet: milyenné szeretnék válni, milyen embereket szeretnék látni magam körül. Modern reneszánsz vígjátékot kínálok, bizonyítandó, hogy itt és most is, ki lehet szakadni, le lehet vetkőzni a világ megannyi iszonyatát, és szabad szerelmesen ízlelgetni a titkokat.

Az én erdőm a szó mélyen Rousseau-i értelmében vett természetiséget idézi: azt, amelybe kilépve, az ember visszatalál önnön természetéhez. A kiszakadás - beilleszkedés. Nem a Szentivánéji álombeli helyzet, amelyben az erdő a tudatalattink erdeje. Itt az átöltözések újjászületések: életből életbe való átlépések, önmagunk kipróbálása egy másik lényben. Szabadjon akár a másik nemben is, hitelesnek eljátszanom magamat! A szabadságom az, hogy játszhatom, s a játékomban bármit megtehetek.

Shakespeare drámaművészete érett korszakában (1595-1600), komoly királydrámák (II. Richárd, V. Henrik) és néhány kiemelkedő tragédia (Rómeó és Júlia, Julius Ceasar) között alkotott két vígjátékot (Szentivánéji álom, Ahogy tetszik). Alighanem az örömforrásokat kereste bennük. Azt gondolom, a Halottai pompa megrendezése után nekem ugyancsak „vissza kell térnem" az életbe. Az egyik túlélési lehetőség, hogy fölveszem a bohócsipkát, amitől benne is vagyok a világban, meg kinn is vagyok belőle. És megidézem a szerelmeseket! A szerelem mindent legyőz - a halált is. Merjük nyakon ragadni az időt: kitágítani, a végtelenig terjeszteni a szabadság, a boldogság illékony pillanatát! (Vidnyánszky Attila)

Közreműködik: Ács Eszter e.h., Katona Kinga e.h., Kiss Emma e.h., Mikecz Estilla e.h., Roehnelt Zsuzsanna e.h.

Jelmeztervező: Dragoş Buhagiar
Tolmács: Boldizsár Emőke
Zongorista: Komlósi Zsuzsanna
Szaxofonos: Kéringer Dávid
Dramaturg: Kulcsár Edit
Koreográfus: Baczó Tünde
Ügyelő: Lencsés István, Géczy István
Súgó: Sütő Anikó
  Szereposztás
SZÁMŰZÖTT HERCEG, FRIGYES HERCEG 
Újvári Zoltán 
ROSALINDA 
Trill Zsolt 
JAQUES 
Udvaros Dorottya 
AMIENS, DÉNES, UDVARONC 
Kristán Attila 
CÉLIA 
Fehér Tibor 
LE BEAU, UDVARONC 
Schnell Ádám 
PRÓBAKŐ 
Reviczky Gábor 
OLIVÉR, UDVARONC 
Tóth László 
ORLANDO 
Szatory Dávid 
ÁDÁM 
Bodrogi Gyula 
CORINNUS, UDVARONC 
Szarvas József 
SILVIUS, UDVARONC 
Rácz József 
PHOEBE, UDVARONC 
Farkas Dénes 
RUSNYA PARASZTLÁNY 
Eperjes Károly 
VILMOS 
Köleséry Sándor 
CHARLES 
Horváth Attila 
HYMEN, UDVARONCOK, ÉNEKESEK, TÜNDÉREK, MASZKOK 
Söptei Andrea 
HYMEN, UDVARONCOK, ÉNEKESEK, TÜNDÉREK, MASZKOK 
Tóth Auguszta 
  Stáblista
Rendező 
Silviu Purcărete 
Rendező asszisztens 
Kolics Ágota 
Díszlet 
Helmut Stürmer 
Zeneszerző 
Vasile Şirli 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?