Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MAO EXKLUZÍV: VÁLOGATÁS STAN KENTON SZERZEMÉNYEIBŐL
Budapest Music Center - Opus Jazz Club

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Stan Kenton (1911-1979) amerikai zongorista, innovatív zenekarvezető, nagyszerű komponista és későbbi éveiben jazzoktató volt. Ellentmondásos, kultikus figurája a műfajnak, aki az érzelmeket kifejező, erőteljes, összetett hangzásra helyezte a hangsúlyt.
Zenekarvezetőként először nagy népszerűségre az 1940-es évek második felére tett szert. Ma talán furcsának tűnik, de akkoriban zenéjére 'progresszív jazzként' hivatkozott, innen eredt az együttes neve is: Progressive Jazz Orchestra.

1950-re összeállított egy vonósokkal, fafúvósokkal kiegészített 43 tagú zenekart, az Innovations in Modern Music Orchestrát, majd 1952-ben visszaváltott a kezelhetőbb 19 fős felállásra, amely New Concepts of Artistry in Rhythm néven több emlékezetes albumot is készített. Bill Holman, Bill Russo és Gerry Mulligan szvinges szerzeményei domináltak ezidőtájt, és olyan ma már legendásnak számító zenészek csatlakoztak az együtteshez, mint Lee Konitz, Frank Rosolino, vagy Zoot Sims.

Kenton utolsó sikeres kísérlete az 1960-63 között működő Mellophonium Orchestra volt. A négy mellofónium külön szekciót alkotott, és bár igen nehéz volt a hangszeren tisztán játszani, izgalmas felvételek készültek: a West Side Story és az Adventures in Jazz albumokat Grammy-díjjal ismerték el.

Kenton mindig is a jól megválogatott zenészgárdájáról és kiváló zeneszerzőiről volt ismert, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a saját kompozíciói és hangszerelései szolgáltatták az alapot, amire zeneszerzői építettek. Időnként mind zenészeit, mind hallgatóságát kihívások elé állította újszerű, jövőbe mutató zenéjével, és más zenekarvezetőknél jobban megosztotta a jazzrajongókat. Kenton féktelen lelkesedéssel közelített a jazzhez, ami akkor is megmaradt, amikor visszavonult, hogy pszichológiával foglalkozzon, amely élete másik nagy szenvedélye volt.

Közreműködik:

Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél

Az Opus Jazz Clubban ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható. Tel: (+36 1) 216 7894, E-mail: foglalas@opusjazzclub.hu
Seating at the Opus jazz Club can only be guaranteed in case of a table reservation. Tel: (+36 1) 216 7894, E-mail: foglalas@opusjazzclub.hu
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?