Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
RONGYSZŐNYEG A TELJESSÉG FELÉ
RS9 Színház - RS9+ "Vallai kert"

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.6 / 10) - 1572 értékelés alapján
  Leírás
Weöres Sándor verseihez, szellemiségéhez Bartók Béla zenéjét társítja az előadás, melynek formája eltér a megszokott előadó estek formájától.

Szereplő: Jancsó Sarolta Zongorán kísér: Baráz Ádám Mozgás: Kárpáthy Zoltán Látvány: Somogyi Hanna ”Weöres Sándor versei, írásai, gondolatai, filozófiája, bölcs humora, minden napi szellemi igényem és táplálékom” – mondja Jancsó Sarolta, aki 1982-ben már bemutatott egy Weöres Sándor önálló estet a Rátkai Klubban, melyen a költő és felesége ott ültek a Mikroszkóp Színpad nézőterének első sorában, az est végén pedig gratuláltak a művésznőnek. Bartók Béla zongoradarabjainak társítása Weöres verseihez, ez már az új verziónak a találmánya, bár az ötlet már régebben megszületett, amikor Jancsó Sarolta tanulmányként dolgozott tanítványaival Weöres- Bartók alkotások társításával. A zene és a vers kapcsolatát keresték: alá-fölé- mellérendeltségi viszonyokat, a zenére mondott szövegmondás lehetőségeit, szabályait. Baráz Ádámmal továbbléptek a két művész műveinek összekapcsolásában. Próbáról-próbára felfedezték az azonosságokat, a megfeleléseket, az egymást megerősítéseket.

Baráz Ádám zeneszerző számára Weöres szellemisége, költészete és embersége talán kortársai közül is kiemeli a költőt. Szerinte néha elég elolvasni egy négy soros Rongyszőnyeget, vagy csak elmélkedni egy-egy pár szavas gondolaton, ami mindenkiben mást indít el. A zeneszerző szerint nem véletlenül társították Bartók Béla zongoraműveit Weöres írásaihoz. Tökéletesen illik egymáshoz a két szerző gyermeki, illetve időskori énjének alkotói képe. A gyermekkori tisztaságot és természetességet tükröző Gyermekeknek ciklus, a néha groteszk és igencsak sok mondanivalójú rövid tételekből álló 14 bagatell részletei épp úgy helyet kaphattak az előadói esten, mint a Mikrokozmoszból válogatott darabok, illetve egyéb önálló művek, többek közt az „Allegro barbaro” is.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyeket mobilon vagy kinyomtatva is bemutathatod!
  Cím
  Hogy tetszett?