Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
PANODRÁMA: AZ IGAZSÁG SZOLGÁI (174/B)
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Az igazság szolgái (174/B)

zenés tárgyalási kabaré közösségi színházi végkifejlettel – szó szerint"Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." (BTK 174/B. § 1996. évi XVII. törvény 3. §.)

2009 novemberében Sajóbábonyban cigányok egy csoportja támadt a városba érkező gárdisták autójára, miután előző nap már összetűztek egy Jobbik-gyűlés részvevőivel. A gárdisták provokálni akarták a gyilkosságok miatt akkor már két éve rettegésben élő romákat, akik baltával, fejszével, fokossal estek neki a kocsinak. Csodával határos módon az autóban ülőknek bántódása nem esett. Ám van, aki úgy ült két évig előzetesben ártatlanul, hogy az egyetlen tanú, aki hátulról felismerni vélte, már visszavonta vallomását.

A sajóbábonyi esetben az elsőfokú bíróság a kilenc vádlottra összesen 27 év 9 hónap börtönbüntetést szabott ki, ezt másodfokon majdnem 40 évre emelték. Az ítélet súlyosbító körülményként számította be a romák "rasszizmusát", vagyis hogy a “magyarok” elleni gyűlöletből cselekedtek. A kisebbségek védelmére hozott törvényt tehát sikerült ellenük fordítani.

A PanoDráma előadása a társulattól már ismert dokumentumszínházi módszereket Augusto Boal közösségi színházi metódusával ötvözi. Az előadás a 174/B paragrafust az első törvényjavaslattól az értelmezésen és alkalmazáson át a vele való visszaélésig követi, mert a kisebbségek védelmére szolgáló passzust Magyarországon talán egyedülálló módon éppen ellenük fordítja a jog.

A darab mintegy 100 óra interjú, 300 oldal tárgyalási jegyzőkönyv és 1200 oldal perirat alapján mutatja be, mi zajlott az elvileg vak Iustitia templomában Miskolcon. Az eset összetett, mindenkinek van igazsága, a per azonban inkább egy kabaréra hasonlít, nálunk Melis László zenéjével. Az igazság szolgái pedig mindent szolgálnak, csak az igazságot nem.

A PanoDráma előadásán tizenkét középiskolás diák tárgyalja meg az esetet és minden este új esküdtszék hoz ítéletet a sajóbábonyi esetről.

Előadják: Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófi, Urbanovits Krisztina, valamint egy tizenkét diákból álló esküdtszék

Zeneszerző: Melis László
Videó: Balogh Balázs, Taskovics Éva
Dokumentáció: Bíró Dénes
A közösségi projekt vezetői: Feuer Yvette és Szabó Veronika
Önkéntesek: Gábor Sára, Szilágyi Áron, Vajda Viktória
Dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
Koncepció és kreatív producer: Lengyel Anna
  Szereposztás
Színész 
Bartsch Kata 
Színész 
Csákányi Eszter 
Színész 
Kádas József 
Színész 
Nagy Viktor 
Színész 
Ördög Tamás 
Színész 
Szamosi Zsófia 
Színész 
Urbanovits Krisztina 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?