Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
A TEHETSÉG KÖTELEZ: ZAK ENSEMBLE
Liszt Ferenc Zeneakadémia - Solti Terem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar visszatért a Zeneakadémiára 2014-es koncertsorozatával: az első, 2014. január 30-i hangversenyen Pergolesi Stabat Materét és Beethoven Esz-dúr szeptettjét (op.20) hallhatja a közönség.
Az első darabban Csereklyei Andrea és Megyesi Schwartz Lúcia lesz az együttes vendégszólistája.„A kezdet kezdetén a Zeneakadémia végzős növendékei voltunk, és Sándor Frigyes professzorunk vezetése alatt álltunk össze közös muzsikálásra” – emlékezett vissza a 2013-ban fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar megalakulására Rolla János, s a „szerelemből” összehozott, világhírű együttes máig ezer szállal kötődik az alma Materhez.

Ezúttal egy különleges párosítású programmal térnek vissza a Zeneakadémia Nagytermébe: az egyházzene történetének egyik legnépszerűbb vokális alkotásával, Pergolesi Stabat materével, valamint Beethoven 1799-es Szeptettjével. Az alig 26 éves Giovanni Battista Pergolesi életének utolsó heteiben, egy ferences kolostorban haldokolva alkotta meg az Istenanya mélységes emberi fájdalmát megidéző Stabat matert, melynek megejtő szépsége mit sem árul el megírásának szomorú körülményeiről. „A legtökéletesebb és legmeghatóbb duett, amelyet csak valaha komponista szerzett” – méltatta a nagy Rousseau a nyitókettőst, amellyel ezúttal Csereklyei Andrea és Megyesi Schwartz Lúcia énekszava indítja majd útjára a tizenkét tételes művet. A második részben felhangzó Beethoven-kompozíció, az Esz-dúr szeptett tartósan, azaz több mint kétszáz éve egyike a zeneszerző legnépszerűbb alkotásainak. A Ferenc császár (második) feleségének ajánlott, hat tételes kompozícióról így fogalmazott a méltán öntudatos Beethoven: „képtelen vagyok nem-obligát módon írni, mivel obligato írásmóddal jöttem a világra”.
/forrás: www.zeneakademia.hu/

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását.

Fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is. Rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában: felléptek többek között Ascona, Besançon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg, Santander és Moritzburg, Menton híres fesztiváljain. Többször is meghívták az együttest az Egyesült Államokba és Japánba, de eljutottak Dél-Amerikába (melynek során többek között Buenos Aires és Sao Paulo hangversenytermeiben játszottak nagy sikerrel), Indiába és Kínába is.

Az első hivatalos koncertjét 1963. március 18-án adó együttes hangversenyein és lemezein olyan kiváló szólistákkal muzsikált együtt, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, David Ojsztrah, Henryk Szeryng, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Vagyim Rjepin, Kocsis Zoltán, Maurice André, Martha Argerich, Pierre Fournier, Heinz Holliger, Schiff András, Pauk György, Frankl Péter, Hansjörg Schellenberger, Vagyim Rjepin, Starker János, Midori vagy a Laredo Trio. Repertoárjuk a zeneirodalom igen széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet.

Műsor:

Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater
közreműködik: Csereklyei Andrea - szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia – alt
*****
Ludwig van Beethoven: Esz-dúr szeptett, op.20
  Szereposztás
Színész 
Csereklyei Andrea 
Színész 
Megyesi Schwartz Lúcia 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed.

A Zeneakadémiára lehetőleg kinyomtatott utalvánnyal érkezz. Ha valamiért gondot okoz a nyomtatás, ne ess kétségbe, ilyen esetben okostelefonon is be tudod mutatni a megvásárolt jegyet.
  Cím
1061, Liszt Ferenc tér 8. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?