Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
LÁNGOLJ!
KOMA Bázis

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Ivanyos Ambrus: Lángolj!
történelmi dráma egy felvonásban

1969. január 20., Budapest. Bauer Sándor, 17 éves fiatalember felgyújtja magát a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Így tiltakozik a szovjet diktatórikus rendszer ellen.
Jan Palach 1969. január 16-án, a prágai Vencel téren gyújtotta fel magát. Megdöbbentő cselekedete nagy hatást váltott ki Európában és a szocialista tömb országaiban, számos követőt találva magának. Tiltakozva a szovjet megszállás ellen, Jan Palach példájára négy nappal később Bauer Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén ajánlotta fel lángoló testét a nemzetért. 1969. január 28-án a Rákospalotai Köztemetőben helyezték örök nyugalomra a hatalom által engedélyezett legszűkebb családi körben, hatósági készültség mellett. Emlékét nemcsak a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság őrzi 2007 óta, nyughelyének védetté nyilvánításával, hanem a XV. kerület is megemlékezik hősiességéről, önfeláldozásáról, évről-évre.

„Ez a darab egy 17 éves fiúról szól, aki úgy érezte, hogy annyira igazságtalan a politikai rendszer, amiben él, hogy nincs más lehetősége, mint, hogy felgyújtja magát. Ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy nem ért egyet az orosz megszállással, a moszkvai báb rezsimmel, a cenzúrával és még sok más dologgal, melyek a szabadság megélésében gátolták. Végső soron egy igazságtalanul működő rendszer ellen tiltakozott így, és mivel történelmi távlatból mi is közösen tudjuk megítélni az ő korát, tudjuk, hogy igaza volt. De ez elég? Ettől nemes lesz az eszköz? Vagy változik bármi? Észrevesz a rendszer egyetlen hangot, még ha az vérfagyasztóan ordít is? Az előadásnak tehát fontos kérdésköre ez: Mit tehetek, ha úgy érzem nincs már eszközöm saját magam megvédésére. Elmegyek-e a végső határig? A történet szól persze hősiességről is, vagyis a fogalomról magáról. Hogy létezik-e? Hogy megváltozik-e bármi egy felfoghatatlanul nagy tett, vagy áldozat után? Hogy érzékenyek vagyunk-e egymás „jajj” kiáltásaira?” – mesélte Zrinyi Gál Vince, a darab rendezője.

A darab rávilágít arra, hogy az emberek életét nem cselekedeteik, hanem az őket körülvevő események határozzák meg. A történet a Nemzeti Múzeum lépcsőjén történtekkel kezdődik és ér véget. Két nyomozó próbálja kideríteni az ügy hátterét és párhuzamosan mindent elhallgatni a nyilvánosság elől. Mindeközben látjuk, milyen események befolyásolják Bauer életét, mi vezet a tizenhét éves fiú önégetéséhez. A darab nem dokumentarista. Fikció, melyben azokra a kérdésekre keresik a művészek a választ, hogy hogyan befolyásolja a hatalom az emberek életét, mi ellen és miért érdemes tiltakozni, és hogy van-e értelme a hősiességnek a XX. század borzalmai után. Egy abszurd és kegyetlen világ tárul a nézők elé, amiben a legijesztőbb, hogy a világ a valóságban is ilyen.

Színpad: Cseh Renátó, Török Adél
Jelmezek: Pirityi Emese
Zeneszerző: Futó Balázs
Cselló: Ölveti Mátyás
Hangmérnök: Belényesi Zoltán
Rendezőasszisztens: Zágoni Nóra
Műszaki vezető: Mervel Miklós
Rendező: ZRINYI GÁL VINCE
  Szereposztás
Színész 
Domokos Zsolt 
Színész 
Kovács Ádám 
Színész 
Mohai Tamás 
Színész 
Moldvai Kiss Andrea 
Színész 
Tolnai Hella 
Színész 
Tóth János Gergely 
Színész 
Szikszai Rémusz 
  Stáblista
Rendező 
Zrínyi Gál Vince 
Rendező asszisztens 
Zágoni Nóra 
Jelmez 
Pirityi Emese 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalvány kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a KOMA Bázisban elég, ha az utalványt bemutatod okostelefonon a pénztárban. Ha a Fogasházba vagy a Jurányi Inkubátorházba vásároltál jegyet, kérünk, náluk érdeklődj a pontos információkról.
  Cím
1158, Ady Endre utca 31-33. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?