Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
DÓRA ÁRON ÉS MESTEREINEK KONCERTJE: FEKETE BÁRÁNY - FURULYAZENE HAJDANI PÁSZTOROK EMLÉKEZETÉ
Hagyományok Háza - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” (Kodály Zoltán)A Hagyományok Háza, felismerve az eltűnő paraszti kultúra élő átadásának jelentőségét, 2012-ben új koncertsorozatot indított útjára. Kodály sorainak szellemében célunk a folytonosságot megmutatni, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadra állítani.

Az előadást követő táncházba is szeretettel várjuk az érdeklődő közönséget.

Dóra Áron mestereivel, Juhász Zoltánnal, Dsupin Pállal, Tankó Dezsővel, valamint fiatal tanítványaival eleveníti fel a Kárpát-medencei magyar pásztorzene feledésbe merülő világát.

„Egy csobán beleszeretett a nagygazda lányába, és megkérte a lányt az apjától. Neked adom – felelte a gazda- hogyha a juhokat egy hétig, itatás nélkül tartod, sóval nyalatod, és aztán úgy hajtasz a vízre, hogy azok ivás nélkül átkeljenek rajta. A pásztor vállalkozott a lehetetlen feladatra. A nyájat bőségesen ellátta sóval, ám egy hétig nem kaptak vizet. Azután a patakhoz hajtott. Átment a túlpartra, leült, kezébe vette a furulyáját, és játszani kezdett. A juhok a vízhez érve csak a furulyaszót hallgatták, majd sorra beleszökdöstek a vízbe, és ivás nélkül átúsztak a túlpartra. Csak a fekete vezérkos állt a parton, és nem indult a többi után. A pásztor egy szomorú dalnak fogott neki, így kérte a juhot, hogy segítse meg őt! A kos sokáig hallgatta a kesergő furulyaszót, majd nagyot szökkenve a vízbe vetette magát... Átúszott, és nem ivott."

͍gy mesél a török „Kara koyun" történet a tudós pásztorról, és a furulya állatokat regulázó, emberi sorsokat eligazító hatalmáról. Hasonló pásztorokról, a furulyaszónak varázslatos jellegéről a magyarok is tudnak egyet-mást. Ennek a hajdanában hazánkban is népszerű hangszernek, és ennek a mára letűnt pásztorkultúrának kíván emléket állítani ez a műsor.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Hagyományok Házában elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban, vagy felmutatod a vásárláshoz használt bankkártyát.
  Cím
1011 Budapest, Corvin tér 8. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?