1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
KÁRPÁTIA NŐIKAR KONCERTJE
Hagyományok Háza
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.7 / 10
803 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
A Kárpátia női énekegyüttes Montevideó (Uruguay) egyik leghíresebb kórusa annál is inkább, mert egy különös arculatot alakított ki. Karnagyuk, Carlos Correa tanulmányai során Bartók életművével megismerkedve annak értékeit és előadásmódját megtanulva megalapította kórusát. Fő céljuk, hogy Bartók, Kodály illetve a magyar kortársművekre fókuszálva Dél-Amerikába terjesszék ezt a fantasztikus értéket. Bartók Kárpát-medencei gyűjtései emlékére Kárpátiának nevezte el a kórusát.Carlos Correa de Paiva hozta létre 2005 áprilisában a Kárpátia Vocal Group női kamarakórust, mely a Music Montevideo Egyetem tanárjaiból és diákjaiból áll. Repertoárjuk jellemzően a 20. és 21. századi zene bemutatása Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kocsár Miklós Magyar, Bohuslav Martinú Cseh, Alexandar Vujic Szerb, Eduardo Caceres Chile valamint Vladimir Guicheff és Ulrich Scrader Uruquayi zeneszerzőkön át. Ez alatt a nyolc év alatt több mint 80 helyen léptek fel Uruguay és Argentína területén. Elismerést és támogatást kaptak például az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól valamint a Nemzeti Zenei Alaptól, Argentínától (Ars Hungarica) és a magyarországi, a Cseh Köztársaság követségétől. 2007-ben és 2009-ben megnyerték a Nemzetközi Kórusversenyt Argentínában (Trelew).

Carlos Correa de Paiva a kórus vezetője egyben Zenetudományi kutató és professzor a Zeneakadémián, a Köztársaság Egyetemen (Udela R). Ő szervezte meg azokat az uruguayi, argentin és chilei zenei műhelyeket, ahol bemutatta és tanította a populáris és a magyar kóruszenét. Carlos Correa de Paiva kutatásokat végzett a Montevideói Filharmonikus Zenekar történetéről.

A Kárpátia Vocal Group, amelyet 2005-ben hozott létre, sikeresen mutatja be a modern európai és latin zeneszerzőket Uruquyban és külföldön egyaránt. 2010 – 2012-ig alelnöke volt a Kórusok Egyesületének Sonia Deber, Sara Herrera, Francisco Simaldoni és Néstor Andrenacci tanítványaként karvezetést tanult Johann Duijck, Josep Prats, Wener Plaff, Steen Lindholm és Gráf Zsuzsanna előadásain vett részt.

A nemrég Bartók-Pásztory díjat kapott, kőszegi származású Gráf Zsuzsanna két alkalommal is Montevideóban a Kárpátia Nőikarnál mesterkurzust tartott, ahol segített, hogy ezeket a magyar értékeket autentikusan tudják megszólaltatni eben a távoli országban. Ennek a kapcsolatnak az eredményeképpen két hetet Magyarországon tartózkodnak, s több rangos koncertteremben és templomban lépnek fel az Angelica Leánykarral együtt: Kecskeméten a Kodály Intézetben, a budapesti Kodály Múzeumban, a Szent Imre templomban, a Hagyományok házában, Kőszeg a Jurisics Gimnáziumban és a Jézus Szíve Plébániatemplom egy Trianoni emlékkoncert keretében.

Helyszín

Hagyományok Háza
Budapest, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!