Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
DANTON HALÁLA
Vígszínház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(7 / 10) - 1 értékelés alapján
  Leírás
Georg Büchner: Danton halála dráma Bemutató 2013. október 25-én, péntek este 7 órakor a Vígszínházban.

Kétszáz éve, 1813. október 17-én született Georg Büchner, lángelme, a csodálatos drámaíró. Ebből az alkalomból mutatjuk be a Danton halála című remekművét, melyet 1835-ben, alig 22 évesen írt.
Párizs, 1793. A városban dühöng a terror. A forradalom egyik vezéralakja Danton, aki egykor maga is részt vett a kivégzésekben; jóváhagyta, sőt támogatta azokat. Ám ahogy kezdtek elfajulni a mészárlások, belefásult a „forradalmi bíró” szerepébe; töprengőbb és dekadensebb lett. Úgy érzi, a forradalomnak egy jobb életet kellett volna elhoznia – a mostani káoszt és mértéktelenséget már nem tudja elfogadni. „Bábok vagyunk mindnyájan, ismeretlen hatalmak dróton ráncigálnak, nem mi magunktól mozgunk” – mondja, félreáll az események sodrából, és egyre inkább a testiség élvezeteinek szenteli napjait. Feledni próbál, és élni az életet. Ám a forradalom kérlelhetetlenséget mutató vezetői, Robespierre és Saint-Just csak erre az elgyengülésre várnak, és elhatározzák, hogy megsemmisítik immár politikai ellenféllé vált egykori harcostársaikat. Dantont és barátját, a költő Camille Desmoulins-t elfogják, és a börtönné alakított Luxembourg-palotába zárják. Danton a börtönben még bizakodik, becsületesen és nyílt kártyákkal védekezik, ám már szó sincs igazságosságról és törvényről: a vádlók elképesztő demagógiával elérik, hogy Danton tárgyalása a halálos ítélet felé terelődjön. Dantonnak esélye sincs a megmenekülésre, és végül ő is elindul a vérpad felé. Felesége, Júlia, megmérgezi magát, Camille kedvese, Lucile pedig őrülten kószál az utcán, s már csupán annyit képes odakiáltani a kíváncsiskodóknak: „Éljen a király!”

Georg Büchner (1813-1837) német drámaíró, egy hesseni orvoscsaládból származott, és maga is orvosnak, természettudósnak készült. 1834-ben a giesseni egyetemen névtelenül, két társával együtt kiadta a Hesseni Hírmondó című röpiratot, s mivel a rendőrségi nyomozás bebizonyította az ő szerzőségét is, kénytelen volt Strassbourgba menekülni. Üldöztetése idején fordította németre Victor Hugo Lucretia Borgia és Marie Tudor című drámáit, s ekkor (1835-ben) írta – vagy Lengyel Menyhért szavaival élve: „ordította ki magából” – a Danton halálát és a Lenz című novelláját is, amellyel jó fél évszázaddal megelőzte a modern lélekelemzés módszereit. Az 1836-os évben két halhatatlan remekművet adott a világirodalomnak: a Leonce és Léna című pompás vígjátékot, illetve a Woyzeck című töredékes drámát. Ez év októberében Zürichbe költözött, ahol az egyetemen filozófiai előadásokat tartott. 1837 februárjában halt meg tífuszban, alig 23 évesen.
  Szereposztás
Danton 
Stohl András 
Camille 
Varju Kálmán 
Lacroix 
Csőre Gábor 
Phillipeau 
Józan László 
Legendre 
Kerekes József 
Robespierre 
László Zsolt 
Saint Just 
Hevér Gábor 
Barére 
Mészáros Máté 
Hermann 
Géczi Zoltán 
Simon, Fouquier 
Borbiczki Ferenc 
Júlia 
Járó Zsuzsa 
Lucille 
Bata Éva 
Marion 
Réti Adrienn 
Simonné 
Hegyi Barbara 
Utcai Énekes 
Karácsonyi Zoltán 
Első Polgár/Első Úr/Lyoni/Szekeres 
Rajhona Ádám 
Második Polgár/Második Úr/Szekeres 
Dengyel Iván 
Színész 
Fábián Szabolcs 
Színész 
Gonda Kata 
Színész 
Kopek Janka 
Színész 
Mózes András 
Színész 
Viszt Attila 
  Stáblista
Rendező 
Alföldi Róbert 
Dramaturg 
Vörös Róbert 
Ügyelő 
Wiesmeyer Erik 
Súgó 
Gál Tünde 
A rendező munkatársa 
Várnai Ildikó 
Díszlet 
Menczel Róbert 
Jelmez 
Nagy Fruzsina 
Zene 
Bella Máté 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
A Vígszínházban és a Pesti Színházban a mobilod kijelzőjén vagy kinyomtatva, papíron is bemutathatod a jegyed!
  Cím
1137, Szent István krt. 14. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?