1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
SZÓLJON HANGOSAN A NÉMA
Átrium Film-Színház
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
7.6 / 10
83 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Az Aelita c. filmet orgonán kíséri: Fassang László

A magyarhangya és az Átrium Film-Színház közös előadása.AELITA – music by László Fassang

a magyarhangya Szóljon hangosan a néma sorozatának keretében egy olyan megismételhetetlen koncertnek lesz helyszíne az Átrium, ahol a vásznon minden idők egyik legkülönlegesebb néma sci-fi-je lesz látható, míg a film zenéjét korunk legnagyobb orgonista fenegyereke gondolja újra – élőben.

AELITA (Yakov Protazanov)

Alekszej Tolsztoj novellájának ötletéből készült 1924-ben az Aelita, a szovjet némafilmgyártás első sci-fi remeke, sokan a szovjet Metropolisként is idézik. A film egyrészt az intergalaktikus forradalom előképe, ahol a Földdel szomszédos bolygókon is végbemegy a proletárdiktatúra, másrészt egy szovjet mérnök (Nyikoláj Csereteli) és a Mars királynőjének (Júlia Szolnceva) titkos és romantikus szerelme is egyben. A filmet korabeli sikere ellenére (burzsoá elhajlások miatt) hamar betiltották, ám egzotikus díszletei és kosztümjei miatt állandó referenciává vált az elmúlt 90 évben.

FASSANG LÁSZLÓ


Fassang László 1973-ban született. Orgonatanulmányait tizenhárom éves korában, Baróti István irányításával kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, ahol 1998-ban szerzett diplomát, ezt követően felvételt nyert a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique orgonaszakára. A következő tanévben az improvizáció-tanszakra is sikerrel felvételizett. 2000-ben – egyéves tanulmányi szabadsága alatt – Japánban a Sapporói Hangversenyterem orgonistájaként működött. 2003-ban ellenszavazat nélkül, kiváló minősítéssel szerzett orgona-előadói és orgonaimprovizáció-diplomát a párizsi Conservatoire-on; zongoraimprovizáció-diplomáját 2004-ben kapta meg ugyanott. 2002-ben a kanadai Calgary versenyén elnyerte az improvizáció aranymedálját, 2004-ben pedig neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott chartres-i verseny interpretációs nagydíját és közönségdíját. Karrierje e sikerei óta töretlenül ível felfelé. Világszerte koncertezik, előadóművészként minden stílus felé nyitott, éppoly szívesen zenél a dzsessz felől érkezett művészekkel, mint a tradicionális zenék képviselőivel.

Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében, és 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. 2004 és 2008 között a San Sebastian-i Zeneművészeti Főiskola meghívott improvizáció-tanára volt, 2008 őszétől a budapesti Zeneakadémián tanít. Munkáját 2006-ban Liszt-díjjal és Prima-díjjal ismerték el.

Stáblista

Orgonaművész Fassang László

Helyszín

Átrium Film-Színház
Budapest, 1024, Margit krt. 55.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!