Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
A 20 ÉVES BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKAR JUBILEUMI HANGVERSENYE
MÜPA - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
A Budafoki Dohnányi Zenekar ebben az évben ünnepli alapításának 20. évfordulóját. Az ünnepi hangversenyen igyekeztünk olyan művek közül válogatni, amelyek valamilyen módon kötődnek a zenekarhoz, illetve olyanokat, amelyekben az együttes más oldaláról is bemutatkozhat.
A hangverseny első felében olyan produkciókat hallgathatnak meg, amelyben a zenekar bemutatja mindazt az értéket, műhelymunkát és innovációt, amely az elmúlt 20 évben felhalmozódott az együttesben. A hangverseny második felében egy a zenekarhoz közel álló zeneszerző, Gyöngyösi Levente III. szimfóniáját hallhatják. A III. szimfónia ott folytatódik, ahol az első befejeződött. A szimfónia azért kapta a Születés címet, mert megírását a nemrégiben született kislánya ihlette. A kompozíció - mint elmondta -, négytételes, mégsem egészen klasszikus felépítésű, mert a belső arányai különösek. Az első tétel, amely a fogantatásról szól és a nagy találkozás extatikus örömét sugározza, adja a mű egyik felét, a másik rész 'a belül', 'a születés' és 'a kívül' alcímet kaphatja. "Az újszülöttlét ábrázolásához, a 'kívül' tételhez, hogy új hangszínt találjak, a Mahlernél is érvényes eszközt alkalmaztam: énekelt vers szólal meg, József Attila Tedd a kezed című költeményére."

Kodály Galántai táncok című kompozíciójának egy különleges előadását hallhatják ezen az estén. Vérbő verbunkos muzsikát hallhatnak, amit virtuóz zeneszerzői technika és széleskörű zenei műveltség birtokában emelt Kodály a magasrendű szimfonikus alkotások színvonalára. A nagyszabású táncköltemény ezer arcot villant fel, ezer színt, hangulatot, ízt kínál a hallgatónak, bemutatva a magyar népi mulatságok gazdagságát, vidámsággal váltakozó mélabúját. Ezen az estén a szerző szándékaihoz hűen a népdalok először népi zenekari hangszereléssel is megszólalnak, melyet a zenekar tagjaiból alakult népzenei együttes mutat be.

Meglepetés

Műsor:
Gyöngyösi Levente : III. (Születés) szimfónia
Kodály: Galántai táncok

Közreműködik: Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Tőry Csaba)
  Stáblista
Karmester 
Hollerung Gábor 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ezen az előadóhelyen a jegyed bemutathatod a mobilod kijelzőjén, vagy kinyomtatva, papíron.
  Cím
  Hogy tetszett?