Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
WEINER-SZÁSZ KAMARASZIMFONIKUSOK, CSAJKOVSZKIJ: SZERENÁD VONÓSZENEKARRA, MOZART, MERCADANTE
Magyar Tudományos Akadémia

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás


Közreműködik:
SOMOGYI PÉTER, koncertmester
KANYÓ DÁVID, fuvola Műsor:
MOZART: Serenata notturna, K.239
MERCADANTE: 2. fuvolaverseny, op.57
MOZART: Öt kontratánc, K.609
CSAJKOVSZKIJ: Szerenád vonószenekarra, op.48 A műsorról: Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) minden bizonnyal egy nagyobb estélyre szánta Serenata notturna néven ismert és közkedvelt 6. (D-dúr) szerenádját. 1776 januárjában Salzburgban írta, és – háromtételes felépítése és az Induló erőteljessége miatt – kompozíciós szempontból fontos állomás zeneszerzői pályáján. A hangszerelése is különleges: két vonós együttest alkalmaz, az egyiket üstdobbal kiegészítve. A kézirat tanúsága szerint a mű címe a szerző apjától, Leopold Mozarttól származik. Saverio Mercadante (1795–1870), aki elsősorban operaszerzőként ismert, a Rossini és Verdi közötti átmenet legjelentősebb alakja. Il giuramento (Eskü) c. operáját Pesten 1839-ben Erkel hangszerelésében állították színpadra, miután az Operaház csak a partitúra zongorakivonatát tudta megszerezni. Több versenyművet is írt, fuvolára nem kevesebbet, mint hatot. Virtuozitása és dallamossága miatt az 1814-ben keletkezett 2. (e-moll) fuvolaverseny a legnépszerűbb. Záró tétele, az orosz rondó, kedvelt ráadásdarab.   Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) 1787 végén elérte célját: állást kapott Bécsben, a császár kinevezte udvari kamaramuzsikusának. Egyetlen kötelezettsége volt: táncokat komponálni a bécsi Vigadóban tartott farsangi bálokra. Egy ilyen alkalomra készülhetett az Öt kontratánc is, melyek egyikében önmagától idéz: A Figaro házasságá-ból a címszereplő közkedvelt áriáját (Non più andrai / Nem csapod a szelet) az I. felvonás végéről. Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) legsikerültebb kompozíciójának tartotta a Vonósszerenádot. 1880 nyárutóján írta, húga családjának ukrajnai birtokán. Kezdetben nagyzenekarra szánta, később vonósnégyesként képzelte el, végül vonószenekarra hangszerelte meg. Az év decemberében hangzott el először, azon a házi koncerten, mellyel a Moszkvai Konzervatórium tanáraiból és diákjaiból álló zenekar kedveskedett a náluk vendégeskedő szerzőnek. Második tétele, a Keringő – melyet a bemutatón meg kellett ismételni – sokszor önálló darabként hangzik el.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
1051, Széchényi István tér Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?