Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
DANSE MACABRE - GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULAT ÉS KÖZÉP-EURÓPA TÁNCSZÍNHÁZ
Bethlen Téri Színház - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
haláltánc-koreográfia

Gergye Krisztián Társulata és Közép-Európa Táncszínház produkciója.„Hajamnak árja még veres,
miért, hogy a régi léha
seregből senki sem keres?
Ölem még izzó csókra éhes,
mellem rózsája még kemény..."
S az ablakon röhögve lépett
be az utolsó vőlegény:
"Hopp Sára, hopp, gyerünk a táncra,
ma holt szerelmed torán
hadd üljön nászlakmát a lárva
ágyékod hervadt bíborán."
(Francois Villon: Haláltánc ballada)

„Gergye Krisztián haláltánc-koreográfiája „a maga számtalan körtáncával olykor egyenesen megelevenedett ornamentikára hasonlít, végtelenített frízekre, máskor középkori vándorkomédiások vicces, harsány, obszcén mutatványait idézi, de visszaköszönnek a koreográfustól megszokott furcsa kentaurok, mitológiai lények és a többszereplős erotikus formációk is.” (Tóth Ágnes Veronika, Kultúra.hu)

„A haláltánc motívumának ősisége, roppant hagyománya számos elemében idéztetik meg e puritán, külsőségeiben igen letisztult munkában. Gergye megannyi ponton utal a jól ismert Haláltánc-ábrázolásokra, amikor szellemesen idézget és karikíroz katedrálisajtótól Matisse-ig.” (Halász Tamás, Revizor)

Zene: Saint-Saens, Liszt Ferenc

Gergye Krisztián a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője. Rendező, koreográfus, táncos és színész. Színpadi karrierjét tradicionális jávai táncosként kezdte, majd a hagyományt kortárs szemléletmóddal ötvözve egyedi, jellegzetes tánc- és testnyelvet alakított ki. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, majd saját társulata tagjaival.
A tánc, a prózai színház és a képzőművészetek határmezsgyéin kísérletezik; ezt tükrözi társulata mottója is: „Nem csak tánc”. A táncszínházi produkciókon túl a társulat rendszeresen mutat be tér-specifikus performanszokat, a prózai- és a mozgásszínház műfaját újraértelmező koprodukciós előadásokat, a társulatvezető a Nemzeti Színház tagjaként alkalmazott koreográfiákat is készít.

Díjai: Gergye Krisztián a számos előadásdíj mellett alkotói munkásságáért 2008-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta az Évad Legjobb Alkotója díjat, 2009-ben a Harangozó-díjat, 2010-ben az Imre Zoltán-díjat.

A Közép-Európa Táncszínház nagy múltra tekint vissza: Magyarország elsőként alakult táncszínháza, mely a független kortárs táncegyüttesek között a legismertebbek közé tartozik hazánkban és külföldön egyaránt. Nyitott műhelyként működik a hasonló gondolkodású koreográfusok számára. Fennállásának több mint 24 éve alatt közel 40 koreográfus dolgozott a folyton megújuló társulattal. Olyan művészeket hívtak, hívnak meg rendszeresen, akik művészi elképzeléseiket nem a bevált és biztonságos formák mozgásnyelvi kliséiben valósítják meg, hanem a járatlan út veszélyeit is vállalva bátor, sajátos kifejezési eszközökkel hozzák létre táncszínházi előadásainkat.

Fotó: Jókuti György

www.bethlenszinhaz.hu
www.gergye.org
www.cedt.hu
  Szereposztás
Táncolja 
Horváth Adrienn 
Táncolja 
Mádi László 
Táncolja 
Frigy Ádám 
Táncolja 
Fábián Anikó 
Táncolja 
Palcsó Nóra 
  Stáblista
Koreográfia 
Gergye Krisztián 
Jelmez 
Béres Mónika 
Rendező 
Gergye Krisztián 
Látvány 
Gergye Krisztián 
Fény 
Fogarasi Zoltán 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Bethlen Téri Színházban elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?