1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
A HARMADIK HULLÁM
Bárka Színház - Vívóterem
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
10.0 / 10
2 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Todd Strasser A hullám című regénye alapján: A HARMADIK HULLÁM - Ron Jones tanulmányának felhasználásával írta Tasnádi István

Kedves Színházbarátok!

Mi van akkor, ha egy tanár játékos kísérletbe kezd diákjaival és lépésről lépésre bevezeti őket az autokrácia útvesztőjébe?
A fiatalok saját bőrükön tapasztalják meg milyen könnyen válhatnak a szélsőséges, uniformizált, ideológikus gondolkodás rabjává. A projekt-hét véget ér, de a Hullám folytatódik.

A Bárka Színház ifjúsági színházi sorozatának legújabb előadása ismét olyan témával foglalkozik, amelyik rendkívül aktuális ma – nem csak Magyarországon – sajnos. A Tasnádi István-Vidovszky György alkotópáros ezúttal egy több mint negyven évvel ezelőtt Amerikában megtörtént iskolai kísérlet alapján kezdett el dolgozni.
 
Ron Jones egy átlagos történelemtanár volt. Diákjai egy egyszerűnek tűnő kérdést tettek fel neki. Hogy lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról? Jones egy kéthetesre tervezett kísérletbe kezdett: kézzelfogható és „interaktív” példákkal támasztotta alá, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje, így hozott létre egy diktatúrán alapuló közösséget az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta.
 
Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, egymást kezdték megfigyelni, és terrorizálták a “fegyelmezetleneket”.
Jones, mint vezető, kezdte a valóságérzetét elveszteni, így véget kellett vetni az egésznek. Egy gyűlést hívott össze, ahol közölte a diákokkal, hogy egy kísérlet áldozatai lettek, hogy ostobán “feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért.”
 
Az előadás a mai Magyarország közegébe helyezi a kísérlet résztvevőit, azt a folyamatot hangsúlyozva, hogy milyen könnyen válhatunk különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok és érdekek miatt szélsőséges, uniformizált, ideologikus gondolkodás rabjává.

Közreműködnek a Keleti István Művészeti Iskola színészképzésének hallgatói.

Szereposztás

Színész Dévai Balázs
Színész Szorcsik Kriszta
Színész Kardos Róbert
Színész Varga Anikó
Színész Jerger Balázs
Színész Tóth János Gergely
Színész Horváth Zoltán
Színész Kőszegi Marie
Színész Marofka Mátyás
Színész Tolnai Klári
Színész Sütő András
Színész Sipos Viktória
Színész Császár Réka
Színész Herman Flóra
Színész Árvai Péter

Stáblista

Jelmez Szabó Gergely
Díszlet Heike Vollmer
Zeneszerző Monori András
Rendező asszisztens Gábos Katalin
Mozgás rendező Gyevi-Bíró Eszter
Rendező Vidovszky György

Helyszín

Bárka Színház
Budapest, 1082 Budapest, Üllői út 82.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!