Töltjük rögvest!
 
 

Last minute jegyek már 21:00 órától!

Nyertünk neked három órát!
A "PRICELESS" kódot használva már most vásárolhatsz holnap estére félárú színházjegyet! Kuponkódot alapvetően a Mastercard Priceless Specials-on keresztül szerezhetsz pontokért, ám most erre sincs szükséged: a kuponkód mezőt előre kitöltjük neked, így elég az érvényesítés gombra kattintanod vásárláskor! Próbáld ki most! A promóció részleteiről itt olvashatsz bővebben.

FRENÁK-VISKY-BORGULA: HA LESZ EGY FÉRFINAK...
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház - nagyterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(7.9 / 10) - 227 értékelés alapján
  Leírás
Gólem Színház évadnyitó előadása

Ha lesz egy férfinak…
Könyörgöm, kövezzük meg????A lázadó, engedetlen gyermek büntetése legyen halál. – írja a Tóra. A Gólem Színház 2012-es évadnyitó darabja, a Ha lesz egy férfinak… című előadása a szülő-gyermek-közösség viszony dramatikusságára koncentrál. Egész pontosan arra is. A történet interpretációja egyrészről szigorú hagyományokat követ, másrészről rendhagyóan új értelmezést kap Frenák Pál és Visky András feldolgozásában.
Borgula András rendező a zsidó hagyományt ötvözte az interpretáció és az improvizáció módszereivel az új darabban.  A feldolgozott bibliai törvény így szól (Mózes V. 21:18):
„18. Ha lesz egy férfinak lázadó és engedetlen fia, nem hallgat apja hangjára és anyja hangjára, és meg bár megfenyítik, utána sem hallgat rájuk. 19. ragadja meg őt apja és anyja, vigyék ki a város véneihez a helység kapujába, 20. és így szóljanak a város véneihez: Ez a fiúnk lázadó és engedetlen, nem hallgat a szavunkra, dorbézol és részeges. 21. Akkor kövezzék őt halálra a város férfiai mind. ͍gy irtsd ki a gonoszt a körödből! Egész Izrael hallja meg ezt, és féljen!”
Míg az isteni parancs az embert teljesen magára hagyja az” öld meg az engedetlen gyermeked” törvénnyel, addig a Talmud - a Tóra értelmezésének írásban szerkesztett változata -, hosszan értelmezi, magyarázza az értelmezhetetlent.  Ha lesz egy férfinak… című előadás is egy és többfajta magyarázatra vállalkozik.
Az előadás első része egymásra épülő alkotói munka. Visky András író színműve és Frenák Pál koreográfiája kel különös és egymásba fonódó életre Marie-Julie Debeaulieu, a Frenák Pál Társulat tagja, valamint Takátsy Péter (Katona József Színház színésze) és Szilágyi Kata (HOPPart Társulat tagja) színészek előadásában.
Az előadás második része teljes mértékben improvizációra épül. A törvényt egy-egy közéleti személyiség, illetve a közönség értelmezi. Az ekkor születő mondatokból, gondolatokból folytatódik a Ha lesz egy férfinak… kezdetű címadó mondat.
A közönség azonban nemcsak a helyszínen mondhatja el véleményét, benyomásait. A Gólem Színház facebook oldalán (http://www.facebook.com/golemszinhaz) kommentekben is hozzájárulhat, valódi alkotójává válhat a darabnak.
És akkor lássuk, hogy az alkotók mit gondolnak törvényről:

Borgula András, rendező, a Gólem Színház művészeti vezetője:
„Engem az a pillanat érdekel, amikor a szüleim (vagy az értem felelős emberek) úgy döntenek, inkább halálomat kívánják, mint azt, hogy lázadó és engedetlen legyek! Különben is, mikortól számítok én lázadónak? Ki dönti ezt el?”
Frenák Pál, koreográfus:
A megkövezés a kő megszentségtelenítése. Hiszen a kőősi anyag, örök, szilárd létező, ideje emberidőn túl; az engedetlenek és engedelmesek születése előtt és halála után is hordozza a múlt emlékeit, az emberi döntések súlyát. A kő memoár. (Frenák Pál)

Visky András, író:

 â€žMegkérdezték a Tanítót: „Vajon valóban a Világ Ura adta ezt az iszonyatos törvényt?” „Nincs szülő, aki meg ne kövezné az ő gyermekét” – válaszolta a Tanító. „Igazat beszélsz?” – kérdezték megütközve. „Ne tőlem kérdezzétek–mondta a Tanító –, hanem azoktól, akiket megköveznek
mindazért , amit megörököltek: az arcukért, a nevükért, a hangjukért , azokért a döntésekért, a melyeket nem ők hoztak meg , és amelyeket ők maguk is meghoznak majd, gyermekük nevében . Jákóbot Izsákért, Izsákot Ábrahámért, Ábrahámot a Világ Uráért kövezik meg”– fejezte be. Majd rövid szünet után, fénylő arccal hozzátette: „Boldog az az ember, aki ezt hallván, meg nem retten.”  (Visky András)

Tánc: Marie-Julie Debeaulieu
Produkciós vezető: Marcsa Barbara

www.golemszinhaz.hu
http://www.facebook.com/golemszinhaz
  Szereposztás
Férfi 
Takátsy Péter 
Anya 
Szilágyi Katalin 
  Stáblista
Rendező 
Borgula András 
Rendező munkatársa 
Hollós Zsófia 
Író 
Visky András 
Koreográfia 
Frenák Pál 
Dramaturg 
Németh Virág 
Díszlet 
Juristovszky Sosa 
Jelmez 
Juristovszky Sosa 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
A jegyed bemutathatod a mobilod kijelzőjén, vagy kinyomtatva, papíron is!
  Cím
  Hogy tetszett?