1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
MISZTRÁL EGYÜTTES - KONCERT
Új Színház - Bubik István Stúdiószínpad
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.3 / 10
4407 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Misztrál Együttes - koncert„Elsőre, ha az együttes nevével szembesülünk, némi értetlenséggel vegyes csodálkozást érzünk, és nem gondolunk feltétlenül arra, ami mindemögött áll... hogy az Észak-Nyugatról érkező szél, mely a Mediterránum partszakaszaiig egész Nyugat- és Közép-Európát átszeli, felhőtlen kék eget és csillaglepte égboltot hagy maga után... hogy a „tavaszi szél" nemcsak vizet áraszt, hanem elfújja a tél kedvetlenségét, szürkeségét, és új reményt ígér... hogy az „új szél" nem a „régi" helyett jön, hanem megújítja azt, örömmel és lelkesedéssel... hogy a szél felborzolja a kedélyeket, de egyszersmind maga után termékeny csöndet és gondtól-rossztól-szennytől „kisöpört" „tereket" hagy... hogy szél nélkül megfulladnánk az állott levegőben... 
Másodikra, az első döbbenet után, belehallgatva a zenéjükbe, ismét a meglepetés öröme lesz úrrá rajtunk... hogy Balassi versei valójában dalok!... hogy a fiatalon eltávozott Dsida megért, megértett, és megszólaltatott minden emberi érzést... hogy vannak fiatalok, akik szeretik és értik a magyar költészetet, bármely történelmi korunkból vagy nemzetrészünkből származzon is az... hogy ugyanezek a fiatalok széppé, élvezetessé és elgondolkodtatóvá teszik mindazt, ami valójában szép, élvezetes és elgondolkodtató, csak alig-alig figyeltünk oda rá... hogy igazi értéket közvetítenek a legkevésbé sem dogmatikus, színpadias, vagy képmutató módon... hogy egyszerre több művészeti ág esztétikumát hordozzák alkotásaik és előadásaik, egyszerre költők, zenészek, színészek... 
Harmadszorra, ha még többet kívánunk róluk tudni, rádöbbenünk... hogy kilencedik éve szerveznek kultúrális fesztivált a Duna partján, hogy minél többen újra felfedezhessék a magyar kultúra és irodalom elfeledett kincseit... hogy se időt, se energiát nem kímélnek, hogy megmentsék és átadják azt, amiről a kötelező gimnáziumi irodalomtananyagon kívül még senki és semmi nem szólt... hogy olyan fiatalos lendülettel és örömmel töltenek meg több száz éves remekeket, mintha azt éppen csak ma és éppen a mának vetették volna papírra... hogy megmutatják, lehet sírni vagy nevetni egy versen is, ez nem a divatos kabarék vagy tévédrámák kiváltsága... hogy valósággal éreztetik, van mit tisztelni és főként szeretni a magyar irodalmi és népzenei kulturában...." Schmidt Bea 
Az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes ismert és kevésbé ismert hazai és külföldi költők verseit zenésíti meg sajátos és egyéni hangon. Dalaikban ötvöződik a történelem, a hagyomány és a különleges, gyökereiben magyar és modern dallamvilág. Megalakulásuk után egy évvel, 1998 júliusában, a XIX. Kaláka Folkfesztiválon megnyerték a Kaláka Alapítvány fődíját. 2006-ban Bartók Béla díjat, 2008-ban Balassi Bálint emlékérmet, 2010-ben a Fiatalok a Polgári Magyarországért díját kapták meg.. 
2002-ben útjára indították az évenként megrendezett Regejáró Misztrál Fesztivált Nagymaroson, amely már hagyomány a Dunakanyar szívében. Az elmúlt esztendőkben számos külföldi meghívásnak is eleget tettek: eljutottak a Felvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára, Lengyelországba, Észtországba, Finnországba, Olaszországba és az Egyesült Államokba.
A fesztiválon és az országot járva (koncertek, fellépések, rendhagyó irodalom órák), az értékes irodalmi-zenei kultúrát kívánják bemutatni és megszerettetni a remélhetően egyre nagyobb számú, igényes zenét kedvelő közönséggel. Ezt a célt szolgálják a Regejáró Misztrál Művészeti Klubok is, melyek estjein havi rendszerességgel fellépő Misztrál együttes mellett, a hazai zenei élet számos jeles szereplője is gazdagítja a programot.
Harmadik, 2004-ben megjelent Mezőn széllel járók című lemezükön Balassi- és Balassi korabeli verseket dolgoztak fel a költő 450. születésnapja alkalmából. A CD-n a megnyugvást nem találó, örök vándorúton járó, szabadságkereső Balassi Bálint képét idézték meg. 
2006-ban megjelent Megkopott harangszó című lemezükön Tolcsvay Bélával, Kobzos Kiss Tamással, Kis Gergely Mártonnal kiegészülve emlékeznek a művészet eszközeivel 1456-ról és 1956-ról.
2007 májusában jelent meg a Hangzó Helikon sorozat legújabb tagjaként az együttes Dsida Jenő verseit tartalmazó nagylemeze, mely 2008-ban megkapta az aranylemez minősítést. A korongon 22 költemény szerepel az 1907-ben született erdélyi költőtől a Misztrál megzenésítésében.
2008-ban állították össze „A Nyugat" című műsorukat a száz esztendővel ezelőtt, 1908 januárjában indult korszakos jelentőségű folyóirat, a Nyugat tiszteletére és Dunai Tamás színművésszel egy Dsida Jenő verseit tartalmazó irodalmi estet. Ebben az esztendőben jelent meg az együttes 10 éves ünnepi koncertjén készült hangfelvétel dupla CD formájában és egy Janus Pannonius válogatott verseit tartalmazó hanglemezen 4 megzenésítésük.
2009-ben „Asperges Me.." című, a Pálos rendről szóló műsorukat mutatták be Sudár Annamáriával, Eperjes Károllyal és Oberfrank Pállal közösen.
Hosszú előkészületek után 2010. júliusában jelent meg első gyermeklemezük Álomkófic címmel.

Az együttes tagjai:

Csóka Sámuel - hangmérnök - technikus
Heinczinger Miklós - furulyák, klarinét, doromb, ének
Hoppál Mihály - nagybőgő, saz, brácsa
Pusztai Gábor - ütőhangszerek
Tóbisz Tinelli Tamás - gitárok, ének
Török Máté - cselló, gitár, mandolin, koboz, ének

Helyszín

Új Színház
Budapest, 1061, Paulay Ede utca 35.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!