Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
TÉKA EGYÜTTES
Új Színház - Bubik István Stúdiószínpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.3 / 10) - 3241 értékelés alapján
  Leírás
Új régi hang - TÉKA 35 koncert - Vadvirágok
"...minden művészetnek joga van ahhoz, hogy más, előző művészetben gyökerezzék, sőt, nemcsak joga van, hanem kell is gyökereznie. Miért ne volna akkor jogunk a népi művészetet is ilyen gyökértartó szerephez juttatni,... amellett megmaradhatna az a haszna is,...(hogy) esztétikai örömet szerezhetne mindazoknak, akikben még van érzék a vadvirágok szépsége iránt." (Bartók Béla)

A TÉKA együttes 1976-ban alakult Budapesten.
Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti, autentikus hangzásvilágát őrizzék meg. A Téka tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban. Bartók Béla munkásága óta az autentikus népzenéről, mint tiszta forrásról beszélünk. A paraszt zene is a kultúrforrások egyike, mely minden generáció számára kiapadhatatlan kincsesbányaként működik, ráadásul alappillére, letéteményese a nemzeti karakternek. A "tékások" építettek és alakították ki a táncházmozgalomnak azt az intézményét, amit azóta táncháztábornak neveznek világszerte. Munkájuk eredményeként ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé.
Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását.
24 lemezükkel saját műsorukat, valamint mestereik repertoárját is megörökítették, így tisztelegve előttük.
Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei színpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal.
A Téka együttes tagjai:
Ökrös Csaba - hegedű
Soós András - hegedű, kontra
Tárnoki Beatrix - ének, kobza
Lányi György - kontra, bőrduda, kobza
Havasréti Pál - bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dob, citera, ének

www.tekazenekar.hu
  Galéria
Kattints a képre a nagyításhoz!
  Jegybemutatásról
Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be.
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Köszönjük!
  Cím
  Hogy tetszett?
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. A vélemények megtekintéséhez és írásához jelentkezz be Facebookra, és tölts újra ezt az oldalt!
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. Ez a funkció Firefox böngészőn nem működik. A vélemények megtekintéséhez és írásához kérlek töltsd le az ingyenes Chrome böngészőt, ott jelentkezz be Facebookra, és nézz vissza erre az oldalra!