Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
A MIZANTRÓP
Katona József Színház - Katona

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(7.9 / 10) - 226 értékelés alapján
  Leírás
ALCESTE: Két seb a két szemem. Ez a világ rohad. Nem merek szétnézni, mert elhányom magamat. Kétségbeesek és beteg leszek, ha látom, hogy élnek az emberek! Gyáva hízelgés, árulás, szennyes önérdek, jogtiprás és csalás – amerre nézek! Torkig vagyok! Majd' szétvet az utálat. Már nekimennék az egész világnak.

PHILINTE:  E sok hiba, ami annyira lázít, egyszerűen természetünkből fakad, és lelkem semmivel jobban nem háborog, ha látok egy aljas, érdekhajhász csalót, mint azon, hogy a keselyű véres húst zabál,
hogy a majom pimasz, és dögevő a sakál.

"Molière bölcsebb volt Alceste-nél is, Philinte-nél is. De nagyon keserű bölcsesség volt az övé. A konfliktus megoldatlan, és nem is lehet rá megoldást találni. Végül is már nem az intellektuális érvek felsőbbségéről van szó, hanem választásról. Alceste úgy dönt – Racine hőseihez hasonlóan –, hogy nem hajlandó elfogadni a világot. A komikus alakból tragikus hős lesz. Ez a látszólag objektív darab ugyanakkor Molière legszemélyesebb műve. Alceste Molière helyett választ. Molière tudta, hogy egy színházigazgató nem menekülhet el a vadonba. Ismerte Philinte valamennyi érvét, de az bizonyos, hogy Alceste szerepét írta meg első személyben. Molière őt saját vereségének tudatával is megajándékozta." (Jan Kott)

"Jobbat nem tudtam írni, és bizonyos, hogy nem is fogok" – írta Molière A mizantrópról, amelyet 1666-ban mutatott be a társulata. "A mizantrópot ötvenévente újra kellene írni" – mondta a darabról Diderot egy évszázaddal később. A Katona másodszor tűzi műsorára a darabot: az 1988-ban, Cserhalmi György és Udvaros Dorottya főszereplésével bemutatott előadást Székely Gábor rendezte. Ahhoz az előadáshoz készült Petri György új fordítása, amelyet most egy-két ponton Petri barátja és költőtársa, Várady Szabolcs igazított át.

Fotó: Szilágyi Lenke
  Szereposztás
Alceste 
Fekete Ernő 
Philinte, Alceste barátja 
Kocsis Gergely 
Oronte, Céliméne hódolója 
Máté Gábor 
Céliméne, Alceste szerelmese 
Ónodi Eszter 
Éliante, Céliméne unokahuga 
Tenki Réka 
Arsinoé, Céliméne barátnője 
Fullajtár Andrea 
Ariste 
Vajdai Vilmos 
Acaste 
Takátsy Péter 
Clitandre 
Elek Ferenc 
Ariste nője 
Kiss Eszter 
Baszk, Céliméne inasa 
Mészáros Béla 
A Becsületbíróság tisztje 
Ujlaki Dénes 
Flipote, Alceste védence 
Tóth Anita 
  Stáblista
Rendező 
Zsámbéki Gábor 
Rendező asszisztens 
Tiwald György 
Irodalmi munkatárs 
Várady Szabolcs 
Dramaturg 
Török Tamara 
Fordító 
Petri György 
Díszlet 
Bagossy Levente 
Jelmez 
Szakács Györgyi 
Világítás 
Bányai Tamás 
  Galéria
Kattints a képre a nagyításhoz!
  Jegybemutatásról
Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be.
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Köszönjük!
  Cím
1056, Petőfi Sándor u. 6. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. A vélemények megtekintéséhez és írásához jelentkezz be Facebookra, és tölts újra ezt az oldalt!
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. Ez a funkció Firefox böngészőn nem működik. A vélemények megtekintéséhez és írásához kérlek töltsd le az ingyenes Chrome böngészőt, ott jelentkezz be Facebookra, és nézz vissza erre az oldalra!