Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MAGYAR ÜNNEP
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(6.4 / 10) - 17 értékelés alapján
  Leírás
Závada Pál: Magyar ünnep

Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar kamaraegyüttese.
Zene: Bella Máté„Az Úr napját szenteld meg!”

„Amikor a Nemzeti Színház meghívásos pályázatán – amely arról szólt, hogy írjunk színdarabot a Tízparancsolat egyikére – sikerült megkapnom témául a harmadikat, miszerint „Az Úr napját szenteld meg!”, szerencsésnek éreztem magam.
Egyrészt azért, mert a pihenő- és ünnepnapok betartásának parancsa régóta foglalkoztat – például hogy lehet-e, kell-e engedelmeskedni mindig a naptárnak, a szokásoknak, és ünnepelni, bármi történjék is egyébként azokban a napokban? Másrészt azért, mert éppen e parancsolat adott ihlető lökést hőseimnek – Weiner Jankának és az ő rokonainak, barátainak –, ami által egy dráma színpadára léphettek. Harmadrészt azért, mert így kínálkozott rögtön a cím – Magyar ünnep – s egyben a magyar történelem kilencszáznegyvenes évein végignyúló vezér- motívum, amely egybefoghatja mindazt, amit mondani szeretnék „Istenről, hazáról és családról”, ha szabad így kifejezni magam.

Ki hogyan ünnepelje ebben a társaságban Észak-Erdély 1940-es visszacsatolását? A baráti és a szerelmi vonzalmak elősegítik, avagy inkább megnehezítik a világban való eligazodást, a tisztánlátást és a mindenkori választást, hogy mikor mitévő is legyen az ember? Illetve hogyan lesz Gábor Palcsi gimnazistának hosszúnadrágja, melyben iskolája 1944-es egyházi ünnepén mint szólóénekes fölléphet? Csak néhány kérdés azok közül, amelyek fölvetődnek majd – magam is igen kíváncsi vagyok, hogyan – azon az előadáson, amelyre Alföldi Róbert vezetésével a Nemzeti Színház művészei készülnek.”( Závada Pál)

Kar - A Bagázs
Dezső Sára, Gradsach Zoltán, Halas Dóra, Hiller Balázs, Mikecz Kornél, Murányi Márta, Nagy Zsófia, Pap Kinga Marjatta, Simon Júlia, Szabó József, Szász Barna

A férfiakból és nőkből álló KAR identitása változó – részint mellékszerepeket játszik, részint narrátori feladatokat tölt be.
A KAR játéka összehangolt, közös – a szerep szövegét, pedig a tagok egymás közt megosztva mondják, illetve megosztva vagy közösen éneklik.
  Szereposztás
Weiner Janka, fényképész 
Nagy Mari 
Gáborné Emma, divatáruboltos, Janka unokatestvére 
Söptei Andrea 
Flórián Imre, katonadiplomata, Janka szeretője 
Znamenák István 
Flamm Johannka, sajtóhivatalnok, Imre öccse 
Földi Ádám 
Weiner Ottó, segédlelkész, Janka öccse 
Szatory Dávid 
Urbán Vince, újságíró, Imre és Johannka unokatestvére 
Szabó Kimmel Tamás 
Geiger Márta, Imre és Vince szeretője  
Gáspár Kata 
Gábor Palcsi, Emma és Dezső fia  
Mátyássy Bence 
  Stáblista
Karmester 
Silló István 
Rendező 
Alföldi Róbert 
Rendező asszisztens 
Herpai Rita 
Díszlet 
Menczel Róbert 
Jelmez 
Füzér Anni 
Dramaturg 
Vörös Róbert 
Karvezető 
Halas Dóra 
Koreográfia 
Gergye Krisztián 
Koreográfia 
Dénes Zsolt 
Korrepetítor 
Komlósi Zsuzsa 
Ügyelő 
Lovass Ágnes 
Súgó 
Gróf Kati 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?