1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
A BOLYAIAK: EGY PÉLDA A MÁNAK - AVAGY LEHETNEK MÉG POLIHISZTOROK?
Budapest - Altemplom - Bejárat a Gogol utca felől
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.7 / 10
803 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!


A két bolyai: versek és drámák témája. De mi volt itt a "titok" és mit tanulhatunk a fantasztikus eredményeikből és a tragédiáikból?

 

 A Bolyaiak nem csak matematikusok voltak, hanem jelentős alkotók számos tudományos és művészeti területen. Igaz, sok eredményük láthatatlan maradt kéziratokba zárva, de később ezek közül is némelyik a felszínre tört és ösztönözhet minket. Ugyanakkor példát is mutattak a tudományban és az oktatásban. A Bolyaiak a Kárpát-medencében alkottak és erre büszkék lehetünk. Amikor a neves magyar matematikusokat és fizikusokat, köztük Neumann, Wigner, Teller, Szilárd nevét említjük, vagy a magyar Nobel-díjas tudósokat soroljuk, akkor illik hozzátenni, hogy döntő részben külföldön érték el az eredményeiket. Meglepetések is lesznek, és világkörüli útra indulunk, amelyek Amerikába, Japánba, Ausztráliába és Oroszországba is elvezetnek. S feladatokat is kijelölünk, mert sok adósságunk van immár 200 éve ...

Előadó: Nagy Dénesmagyar-ausztrál matematikus és tudománytörténész, aki négy kontinensen is oktatott, illetve kutatott.

Szerzőtársai között van Wigner Jenő és Teller Ede, illetve Makkai László történész is. A SIS elnökeként szervezte a „Symmetry: Art and Science” kongresszusokat Budapesttől Washingtonig, Sydneytől Buenos Airesig. Alapító elnöke az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottságnak is.

 

 

Helyszín

Budapest
Budapest, 1133, Pozsonyi út 58.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!