1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
PARTIZÁNNŐK
Soul Stage Lakásszínház és Stúdió - Soul Stage Lakásszínház és Stúdió 2.
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.7 / 10
803 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Vándorszínházi előadásunk kiindulópontja Judy Batalion Partizánnők című könyve. Ez a könyv azokról a fiatal lengyel zsidó ellenálló nőkről szól, akik az életüket kockáztatva harcoltak gettókban, erdőkbe menekülve partizánalakulatokhoz csatlakozva.

Vándorszínházi előadásunk kiindulópontja Judy Batalion Partizánnők című könyve. Ez a könyv azokról a fiatal lengyel zsidó ellenálló nőkről szól, akik az életüket kockáztatva harcoltak gettókban, erdőkbe menekülve partizánalakulatokhoz csatlakozva. Ezek a fiatal nők földalatti újságokat szerkesztettek, társadalmi aktivistákként léptek fel, a zárt gettók és a városok között embereket, iratokat, információt, fegyvereket csempésztek. Mentőhálózatot hoztak létre, hogy zsidó társaik elrejtőzhessenek, népkonyhákat hoztak létre árvák számára.

„…Belelapoztam a Nők a gettókban című könyvbe. Ifjú zsidó nőkről szólt, akik a nácik ellen küzdöttek, elsősorban a lengyel gettókon belülről. Soha nem olvastam ehhez hasonló beszámolókat; döbbenetes részleteket tártak fel a harcos nők mindennapi, egyszersmind rendkívüli munkájáról.

Fogalmam sem volt, mennyi zsidó nő vett részt az ellenállásban, ahogy arról sem, milyen fontos szerepet játszottak. Ezek az írások nemcsak megleptek, hanem személyesen is felkavartak, fenekestül felfordították azt, ahogyan a saját történetemhez kapcsolódtam…”

Judy Batalion 10 éven keresztül írta a zsidó Partizánnőkről szóló könyvét, kutatott, interjúzott. Így született meg a több mint 600 oldalas dokumentumregény. Az alkotók ez alapján gondolkoztak és beszélgettek két hónapon keresztül arról, hogy mit jelentett akkor, és mit jelent ma partizánnőnek lenni, mennyire befolyásol döntéseinkben az, hogy milyen a családi hátterünk. Mi kell ahhoz, hogy valaki képes legyen végigcsinálni, amit ezek a 16-20 éves lányok. Vajon velünk mi történt volna a helyükben? Hogy erre választ találjunk, találkozzunk a Soul Stage Lakásszínházban.

 

Szereplők: Bokor Mira, Galambos Vera, Kovács Zsófia, Nagy Noémi, Mundruczó Vica

Dramaturg: Törley-Havas Sára

Rendező: Hidvégi Nóra

Helyszín

Soul Stage Lakásszínház és Stúdió
Budapest, , Erzsébet körút 58.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!