1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
ELSŐ KÉTSZÁZ ÉVEM
Gólem Színház - Gólem Központ
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.4 / 10
656 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Az Első kétszáz évem ősbemutatója 2018-ban a Jurányi Házban volt, 2023 májusától pedig a Gólem Színházban kerül repertoárra.

Királyhegyi Pál egyszerre született a huszadik századdal. Nagykorúvá válása táján, rendezetlen szerelemi ügye miatt már majdnem öngyilkos lesz, amikor rájön, hogy a hazai viszonyok olyan pergő táncot járnak, hogy élni is lehetetlen, nemhogy meghalni. Úgyhogy legeslegjobb legjobb barátjával Amerikába megy. A lehetőségek hazájában sokféle hivatást kitanul. Hajléktalan, szennyesedény-leszedő, börtöntöltelék, bankár, forgatókönyvíró. De kedvenc időtöltése, a honvágy hazahúzza. Kis auschwitzi kitérő után, akár boldogan is élhetne, ha a soron következő rendszer nem telepítené ki Adácsra. Vagy őt, vagy valaki mást.

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.” – ez a mondás állítólag Királyhegyi Páltól származik, és egyfajta ars poeticának is tekinthető. Királyhegyi 1900-ban született és 1981-ben halt meg, lényegében részt vett a XX. század teljes őrületében. 19 évesen Horthy elől nyugatra menekült, dolgozott tengerparti hordárként Olaszországban, később Amerikában volt pincér, liftes fiú, nyúlbőrgyári munkás, banki alkalmazott, újságíró és tán még hajléktalan is. Statisztált, majd forgatókönyveket írt Hollywoodban. Később megfordult Angliában, ahol a Daily Telegraphnál dolgozott, és ahogy önironikusan fogalmazott: „1944-ben repültem hazafelé, sürgős volt az utam, nehogy lekéssem az auschwitzi gyorsot.” Nem késte le, de a lágert végül túlélte, 1945-ben térhetett haza, attól kezdve humoristaként élt.

Szabó Zoltán színész 7 év Szputnyik Hajózási Társaság után Pintér Béla Társulatához igazolt, ahol jelenleg 11 futó előadásban játszik. Emellett a Jurányi Ház és az Apertúra egy-egy előadásában is látható, 2023. májusától pedig a Gólem Színházban, Királyhegyi Pál bőrébe bújva is találkozhat vele a közönség.

Helyszín

Gólem Színház
1077, Csányi u. 3.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!