1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
F!ATAL DRÁMA FÓRUMA - AMAZONOK
MU Színház - Színházterem
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.4 / 10
643 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!


Színházterem
jegyár egységesen: 3500 Ft
időtartam: 70 perc
korosztály: 18+

“KISLÁNY Adja föl a meccset, kérem! Szükségem van a pénzére. Hagyja, hogy nyerjek,
és eltegyem a pénzt!
FÉRFI Csak hogy a dühös ember nem adakozik, kisfiam.
KISLÁNY Nem magát akartam megbántani. Szerintem nem maga a közönség.”

Kutatások azt mutatják, hogy iskolai végzettségtől függetlenül az alsó-középosztálybeli, kispolgári és munkás csoportokból származó fiatal generációk kitörési esélyei rendkívül alacsonyak. Mindez a korai önállósodás és a kiábrándulás felé sodorja a kedvezőtlen helyzetben lévő társadalmi csoportok fiatalabb generációit.

Az Amazonok főszereplői is hasonló háttérrel rendelkeznek. A kitörési vágy szembekerül a családi értékekkel, a társadalmi normákkal, és – más opció híján – a deviancia felé sodorja fiatal hőseinket.

Túl azon, hogy a világ igazságtalansága elkerülhetetlenül szembefordít minket a társadalmi normákkal, az Amazonokban egy morális dilemma válik központi kérdéssé: feladhatjuk-e erkölcseinket a szabadságunkért? Két lány, húg és nővér sorsán keresztül két út rajzolódik ki: az idősebbik lány erkölcseit félredobva a prostitúcióba menekül, míg a fiatalabb egy morális alapokon nyugvó lázadásba kezd felforgatva ezzel a család intézményét. S bár a két út különbözősége egymás ellen fordítja a testvérpárt, a végeredmény hasonló: az „én” feladása. A kezdeti célok eltűnnek, s a lázadás pusztán önmagunk igazolásává válik. Az „elmenni innen” ideálja nem eszköz egy magasztosabb cél elérése érdekében, hanem maga a cél, hiszen elmenni mindig és mindenhonnan lehet majd.

Rédei Roland szövege a Fiatal Drámaírók Háza “Rózsaszín” hívószavú pályázatára született, és került bemutatásra az Okuláré Projektben felolvasóest formájában 2023. áprilisában. A szerző az Amargant Színházi Műhellyel együtt dolgozva írta tovább a szöveget, az egészestés verzió premierjére a jelen előadáson sor.

Az Amargant Színházi Műhely egy közösségi alapon működő produkciós műhely, amely előadásokat hoz létre és forgalmaz színházi terekben, de azokon kívül is. Közösségi céljaik mentén felolvasóestek szervezésében is részt vesznek, például a Fiatal Drámaírók Házával közösen valósítják meg Budapesten a nemzetközi Okuláré Projekt felolvasószínházi előadásait.

Rédei Roland 1985-ben született. Tanulmányait a Békés Megyei Jókai Színház stúdiójában és a Pesti Magyar Színiakadémián végezte, majd spanyol szakon szerzett mester diplomát. A Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja, az EuAct Nemzetközi Színházi Formációban színész és dramaturg, emellett fordít, fut, spanyolt tanít és a gyermekeivel sakkozik.

A Fiatal Drámaírók Háza a legújabb drámaíró generáció befogadó műhelye és produkciós irodája. A világot jelentő deszkák eléréséhez minden pályakezdő tehetségnek kell egy ugródeszka, a céljuk, hogy ezt több formában is biztosítsák, folyamatosan figyelve – és alakítva – az itthoni kulturális élet helyzetét.

Szereplők:
KISLÁNY: Vörös Virág
FÉRFI: Erdélyi Balázs
PULTOS: Fodor Eszter
NŐ: Baranyi Vivien Kitti
NŐGYÓGYÁSZ: Berkes Márton

Írta: Rédei Roland
Rendező: Ilyés Lénárd

Helyszín

MU Színház
Budapest, XI., Körösy József u. 17.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!