1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
LISZTMÁNIA / EGYSZER VISSZATÉRSZ • BUDAPEST TÁNCSZÍNHÁZ
Nemzeti Táncszínház - Nemzeti Táncszínház – Nagyterem
9.4 / 10
7 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
A Budapest Táncszínház kétrészes előadásán először Zachár Lóránd Lisztmánia című koreográfiája látható, ezt követően Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz című koreográfiája.

Lisztmánia

A darab egy különös térbe viszi a nézőt, melynek helyszíne a képzelet világa. Egy megfoghatatlan lét, melyben a körülrajongott zenei géniusz jelenik meg korunk világában, hol az értékek sokszor érthetetlenül keverednek össze. A koreográfus és együttesünk, tisztelettel nyúl a világhírű hazánkfia örökségéhez. Zachár pályafutását a Budapest Táncszínháznál kezdte, majd Hollandiában a legnagyobb koreográfusokkal dolgozott. A műben az alkotók lelkülete kapcsolódik össze időn és téren keresztül.

Nélkülem

Maria Callas előadásában énekelt áriájához egy díva képe társul.
A díva egy olyan túlfűtött lelkületű személyiség, aki széles skálán mozgó érzelmeit felnagyítva tárja a világ elé. A díva nárcisztikus, gyakorta szélsőségesen hisztérikus karakterét eredendően szeretet hiány táplálja. Sóvárgás a szeretetre, szerelemre, elfogadásra.
Miközben fűti a becsvágy, rajongásra áhítozik. Folytonos kétség és önigazolás között őrlődik. A jelenségről, illetve karakterről nem csupán művészekre vonatkoztatva beszélhetünk. Alapvető célom volt láttatni és mozgásba fogalmazni a zene által megjelenített karaktert.
Egy művész, egy díva vívódása önmagával és a színpaddal. Egyben megrázó, ironikus és szarkasztikus látomás. Az elengedés, a búcsú gyakorta fájdalmas és nehéz feladat, kiváltképp egy érzékeny lelkületű művész, még inkább egy díva számára. De mégis, eljön az idő, amikor
menni kell. Time to go...

Egyszer visszatérsz

Az emberben rejlő egyetemes vágy és a világ megismerésére és felfedezésére irányuló kíváncsiság mindig újabb és újabb ismeretszerzések felé hajtja. A hely azonban, ahol születtünk, a kultúra és a gyökerek mágnesként húznak vissza a szülőföldünkhöz. Az el nem múló visszahúzó erő folyton munkálkodik bennünk. Élményekkel, tudással és lelkiekben gazdagon térünk vissza ahhoz a bölcsőhöz, amelyből mindannyian kiindultunk.

Lisztmánia

Táncművészek: Varga Donát, Sághy Alexandra, Hörcher Noémi, Yvette Levine, Marika Trucci, Marika Masuda, Maria Borges, Matthew Bell, Varga Bendegúz, Damien Ledenon

Zene: Liszt Ferenc, montázs

Fényterv: Földi Béla

Koreográfus: Zachár Lóránd

Nélkülem
Táncolja: Hörcher Noémi
Koreográfus: Egerházi Attila
Fényterv: Földi Béla

 

Egyszer visszatérsz

Előadók: Sághy Alexandra, Juhász-Hörcher Noémi, Denise Camassa, Aurora Basilica, Mathew Bell, Varga Donát, Varga Bendegúz, Damien Ledenon

Zene: Michal Jacaszek: Elegia, Nicolas Jaar: Etre, Sync24: Source

Jelmez: Jiří Pokorný

Fény: Loes Schakenbos

Koreográfus: Jiří Pokorný

 

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, EMMI, Nemzeti Táncszínház

 

Helyszín

Nemzeti Táncszínház
1024, Kis Rókus u. 16-20.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!