1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
NÉGY ÉVSZAK FESZTIVÁL-MOLNÁR CSABA:ÖRDÖG
MU Színház - Színházterem
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.4 / 10
643 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Négy Évszak Fesztivál
Négy nap, négy alkotó, négy előadás, négy workshop

Négy Évszak Fesztivál
Molnár Csaba: Ördög

színházterem
jegyár: 2800 Ft
támogatói jegy: 5000 Ft
bérlet: 15000 Ft

időtartam: 30 perc
korosztály: 18+

English-friendly

Az Ördög című szóló annak a kutató folyamatnak a végső állomása, melyet a MU Színház támogatásában 2020- ban kezdtem el. A pandémia nagyban kihatott a folyamatra. Az állandó bizonytalanság alkalmazkodásra és alternatív megoldások keresésére kényszerített. A munka a tánctermeken és színházakon kívülre, a privát terekbe kényszerült, de nem állt le.
Kiindulópontként az elmúlt években rajzként lejegyzett vízióim képeit használtam fel. Események, érzetek szubjektív dokumentációi, egy ismeretlen film képkockái kezdtek el kirajzolódni, amelyeket egy videómunkában jegyeztem le. Ehhez a burjánzó, pszichedelikus vizualitásban tobzódó munkához képest az Ördög című szólóban a klasszikus táncszóló formátumhoz nyúlok vissza, azt dekonstruálva. Az előadó konstans formakeresésben van tartva. A középpontban a test és annak egy romantikus zenei művel való kapcsolata áll.

Az ördög a rárakódott jelentéseket és előítéleteket levetve, csupaszon áll a színpadon.
Ami szép, azt általában jónak, ami csúnya, azt rossznak tekintjük. Vannak formák, amelyeket bizonyos időszakokban, nagyon leegyszerűsítve, szépnek, vannak, amelyeket csúnyának tartunk. A tánc is gyakran beleesik ebbe a duális megkülönböztetésbe. A formákat egy adott időszak, iskola, ország, személy, politikai klíma, trend szellemisége és esztétikája alakítja ki. A táncon belül bizonyos tánctechnikák hierarchizálódtak és az azok által képviselt esztétikumok és formák beégve retinánkba, a mai napig próbálják fenntartani teljhatalmukat. Ha azonban a táncot ilyen módon ítéljük meg, akkor a test és annak sokfélesége, vagyis a létezés felett mondunk ítéletet.

Alkotó és előadó: Molnár Csaba
Fény: Payer Ferenc
Zene: Sergei Rachmaninoff, Piano Concerto No.2, Op.18, II.Adagio sostenuto, III. Allegro scherzando
Produkciós partner: MU Színház, Katlan Csoport

Az előadás létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A MU Színház évek óta szoros együttműködésben dolgozik a kortárs tánc- és előadó-művészet területén aktív alkotókkal. Olyan művészekkel, akik munkájukban egyedi és speciális formanyelven aktuális, érzékeny vagy éppen tabunak számító művészeti, társadalmi és személyes témák vizsgálatára törekszenek.

Fesztiválunkra négy olyan alkotót – Oberfrank Réka, Molnár Csaba, Újvári Milán és Cserepes Gyula (Atelier 21220) – hívtunk meg közülük, akik munkáikban gyakran nyúlnak társművészetekhez és szignifikánsan alkalmazzák a személyes tapasztalatok önreflektív megjelenítését.
A fesztivál programjában szereplő produkcióik mellett, azokhoz kapcsolódóan workshopokra is invitáljuk az érdeklődőket.

Támogatók: NKA, EMMI

Helyszín

MU Színház
Budapest, XI., Körösy József u. 17.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!