1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
BÓDI ATTILA-BARABÁS OLGA: LÁZADNI VELETEK AKARTAM
Klebelsberg Kultúrkúria - Színházterem
9.8 / 10
4 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg a legérzékenyebb korosztály, a kamaszok szemén keresztül.

Bódi Attila – Barabás Olga: Lázadni veletek akartam (16+)

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása

zenés színház

Színházbérlet 5.

Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba

Színpadra alkalmazta: Barabás Olga

Zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba

Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta

Fénytechnikus: Kovács Attila

Hangosító: Incze Róbert

Operatőr: Komesz Szilvia e.h.

Rendezőasszisztens: Talán Vanda e.h.

Rendező: Sebestyén Aba

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg a legérzékenyebb korosztály, a kamaszok szemén keresztül.

Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

Harminc év után, amikor egyre inkább elhalványul az akkori történelem tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg és annak mi a következménye, nagyon fontos ismét beszélni erről. Felidézni, mesélni, gondolkodni róla. Tükröt tartani.

Barabás Olga és Sebestyén Aba a Lázadni veletek akartam című Bódi Attila-regény színpadra adaptálásáért és megrendezéséért idén elnyerték a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

 „A szöveg nem kegyelmez, jó lenne, ha nem lenne ennyire kíméletlen, de a szerző nem könnyít a néző lelkén. Arcába vágja a brutális valóságot. Az előadás legfőbb tanulsága, hogy mennyire nem akarunk még most sem szembenézni a bűneinkkel. (...) Az előadás nem utolsósorban a lázadásról szól, arról, vajon mikor van értelme és mi az ára. Teszi ezt a didaktikusságot elkerülve, szívbemarkolóan. Nem ítélkezik, csupán közöl. És rólunk mesél, a bátorságunkról, aztán a megalkuvásainkról, a kompromisszumainkról. És legüvöltőbben az elhallgatásainkról.”

Támogatók: Bethlen Gábor Alap, AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

16 éven felülieknek!

Az előadás hossza: 120 perc

Helyszín

Klebelsberg Kultúrkúria
1028, Templom u. 2-10.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!