1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
AZ ISMERETLEN KUTATÁSA - ÉLETKÚT
MU Színház - Színházterem
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.4 / 10
640 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
A 2021. október-decemberi időszakban Gyulavári Ági (mozdulatművész), Gleason-Nagy Natália (színházrendező) és Ádám Katalin (fotós és dramaturg) kaptak meghívást a Műhely Alapítványtól, hogy Életkút című kutatási projektjükkel 8 héten át foglalkozzanak, és osszák meg gondolataikat, munkamódszereiket és eredményeiket a közönséggel.

Életkút
(Az ismeretlen kutatása)

AZ ISMERETLEN KUTATÁSA
A Műhely Alapítvány 2006-ban indította útjára programsorozatát azzal a céllal, hogy kutatási lehetőséget biztosítson különböző művészeti ágakban dolgozó alkotóknak és alkalmat teremtsen a nézőknek, érdeklődőknek, hogy részesei lehessenek az alkotási folyamatnak. A cél, a lehető legszabadabb keretek megteremtése a kutatáshoz és elmélyüléséhez. Sem a sorozat, sem pedig a decemberi este célja nem egy - megszokott - táncelőadás létrehozása. Az esemény egyszerre a 8 hetes műhelymunka lezárása, és egyben rámutat megosztja azokat a megnyíló, felfedezett új ajtókat, amiket a közös munka alatt találtak az alkotók.

ÉLETKÚT
A jelenlegi kutatócsoport a Távoli Fény Laboratórium szervezésében kezdte el a téma feldolgozását, majd a pandemia ideje alatt virtuálisan folytatta. A mozgás és a tánc eszközeivel figyeltek az első kézből zoomon mesélt születéstörténetekre, az azonnali, organikus testi reakciókat videóra rögzítve. A szülésükről Gleason-Nagy Natáliának mesélő nők traumanarratívája Gyulavári Ági mozgásában azonnal leképeződött, melyet Ádám Katalin folyamatosan rögzített élőképen es fotón is. Előfordult hogy a rendező Washington DC-ben hallgatta a Londonban mesélő anyát, míg a felvétel és a tánc Budapesten zajlott.
A kutatás témája a szülési trauma, illetve a szülésen keresztül megélt testi és lelki sérülékenység, kiszolgáltatottság érzés feldolgozása mozgásszínházi eszközökkel.
A születés témájában mindenki érintett, legkevesebb a saját születése kapcsán, a szülés traumája pedig rengeteg nőt érint. Előzetes beszélgetések meglepő módon azt mutatták, hogy nem csak a szülésen átesett, de szülést tervező vagy nem tervező, örökbefogadó, vagy meddő nőket is megmozgatja a téma, és sok esetben az apák is érintettek. Fontos, hogy ezek az élmények ne elszigeteljenek, hanem összekapcsoljanak minket. Tágabban értelmezve jelen van a témában minden testi és lelki trauma is.

AZ ALKOTÓKRÓL
Gyulavári Ági mozgásművész, tánc- és mozgásterapeuta, mozdulatelemző, pszichológus. Az elmúlt 10 évben művészete fő témája a sérülékenység kutatása mozgásszínházi eszközökkel. 2011 óta az Artman Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület tagja, később elnöke (2014-2017), melynek keretein belül különböző fogyatékossággal élő emberekkel dolgozott tánc- és mozgásterapeutaként, illetve táncos, koreográfus és rendezői szerepekben vegyes képességű mozgásszínházi előadásokban. Tánc- és mozgásművészeti érdeklődését 2010 óta a Butoh japán mozgásművészeti forma határozza meg, ennek mentén keresi más nyugati fizikai színházi iskolákkal az integráció lehetőségét és a saját mozgásművészeti formanyelvét. Tánc- és mozgásterápiás praxisában több fogyatékos embereket ellátó és pszichoterápiás rehabilitációs intézményben dolgozik sérülékeny emberekkel. Mozgáselemzőként a Lábán Bartenieff mozgáselemző rendszert tanítja és alkalmazza.

Gleason-Nagy Natália Washingtonban élő magyar származású színházi rendező, szívügye a magyar dráma bemutatása külföldön és angol nyelvű produkciók, nemzetközi együttműködések létrehozása Magyarországon magyar színészekkel. Angol és amerikai színháztudományi tanulmányai során rendezett Angliában, az Egyesült Államokban és Magyarországon. Évről évre kísérleti workshopokat tart hazánkban.

Ádám Katalin fotográfus és táncesztéta, több éven keresztül írt kortárstánc recenziókat az Ellenfényben, dolgozott különböző tánctársulatoknál művészeti és produkciós munkatársként, a Szegedi Tudományegyetem doktori iskolájában három éven át kutatta a tánc hermeneutikáját. Színházi és táncelőadásokat fotóz.

A 2021. október-decemberi időszakban Gyulavári Ági (mozdulatművész), Gleason-Nagy Natália (színházrendező) és Ádám Katalin (fotós és dramaturg) kaptak meghívást a Műhely Alapítványtól, hogy Életkút című kutatási projektjükkel 8 héten át foglalkozzanak, és osszák meg gondolataikat, munkamódszereiket és eredményeiket a közönséggel.

A záró esemény a MU Színház és a Műhely Alapítvány együttműködésében jön létre.

Gyulavàri Ági – mozdulatművész
Gleason-Nagy Natália - színházrendező
Ádám Katalin - fotós, dramaturg
Keszler Viktória – mentor

Külön köszönet: Oberfrank Réka, Simkó Beatrix, Turjányi Lilla, Éri Ildikó, Sári Ruth, Isabelle Defaut-Juneja, Kelly
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Helyszín

MU Színház
Budapest, XI., Körösy József u. 17.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!