1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
GISELLE
Erkel Színház
9.4 / 10
426 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
A meseszerű történet a szerelmi csalódásába belehalt Giselle földöntúli létezésén át jeleníti meg a férfi és a nő között feszülő érzelmeket: a balettirodalom egyik legösszetettebb és legnehezebb főszerepe ez.

 

Az 1841-ben bemutatott Giselle talán az egyetlen romantikus balett, amelyet a világ minden jelentős balettszínpadán még ma is játszanak. A balett témája egy német mondából származik: a villik esküvőjük előtt meghalt menyasszonyok, akik éjfélkor kikelnek sírjukból és kísértetként lebegnek a holdsütötte völgyekben, és jaj annak, akit sikerül táncba csalniuk! Irgalmatlanul halálra táncoltatják! "Ami titokzatos és távoli, földöntúli, mindaz intim és termékeny viszonyba került a balettel" - mondta Théophile Gautier. A meseszerű történet a szerelmi csalódásába belehalt Giselle földöntúli létezésén át jeleníti meg a férfi és a nő között feszülő érzelmeket: a balettirodalom egyik legösszetettebb és legnehezebb főszerepe ez. Minden táncossal szemben komoly technikai követelményeket támaszt a mű: Giselle légiességét, a férfi szereplők szenvedélyességét, a villik pihekönnyű mozdulatait csak a klasszikus balett legjobbjai képesek hitelesen visszaadni.

A mű az orosz koreográfus-legenda, Leonyid Lavrovszkij híres átdolgozásában, az ún. moszkvai változatban látható a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tolmácsolásában.

 

Szereposztás

Giselle
Tanykpayeva Aliya / Pokhodnykh Ellina / Balaban Cristina Albert gróf, Bathilde vőlegénye Timofeev Dmitry / Leblanc Gergely / Balázsi Gergő Ármin Hilarion, erdész Kekalo Iurii / Radziush Mikalai / Melnyk Vladyslav Paraszt pas de deux lány Lee Yourim / Takamori Miyu / Pap Adrienn Paraszt pas de deux fiú Morimoto Ryosuke / Taravillo Mahillo Carlos / Lagunov Ievgen Bertha, Giselle anyja Riedl Ágnes / Weisz Sára / Gyarmati Zsófia Wilfrid, Albert barátja Kovtun Maksym / Cottonaro Gaetano / Taravillo Mahillo Carlos Bathilde, a herceg leánya Starostina Kristina / Papp Zsuzsanna / Arany Csilla A herceg Szigeti Gábor / Melnyk Vladyslav / Szakács Attila Myrtha, a villik királynője Ivanova-Skoblikova Sofia / Furuhashi-Huber Inès / Földi Lea Két villi Omarova Adema / Konstantinova Anastasiia / Chernakova Olga / Sorokina Nadezhda / Sharipova Elena / Golovyna Yuliya   Alkotók Karmester: Coleman David / Thomas Herzog
Zeneszerző: Adolphe Adam Koreográfus: Leonyid Lavrovszkij Librettó: Théophile Gautier Díszlettervező: Csikós Attila Jelmeztervező: Vágó Nelly Betanító balettmester: Mihail Lavrovszkij Próbavezető balettmesterek: Aradi Mária / Dózsa Imre / Mirzoyan Albert / Prokofieva Irina / Radina Dace / Rujsz Edit / Solymosi Tamás

Stáblista

Karmester Thomas Herzog
Karmester Erdélyi Dániel
Karmester Déri András
Zeneszerző Adolphe Adam
Koreográfia Leonyid Lavrovszkij
Librettó Théophile Gautier
Díszlet Csikós Attila
Jelmez Vágó Nelly
Betanító balettmester Mihail Lavrovszkij
Próbavezető balettmester Radina Dace
Próbavezető balettmester Venekei Marianna
Próbavezető balettmester Pongor Ildikó
Próbavezető balettmester Dózsa Imre
Próbavezető balettmester Aradi Mária

Helyszín

Erkel Színház
Budapest, 1087, II. János Pál pápa tér 30.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!