Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MÁV SZIMFONIKUSOK - ERDÉLYI/3. ZA
Liszt Ferenc Zeneakadémia - Zeneakadémia Nagyterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Erdélyi Miklós, a közelmúlt kiváló karmestere, bérleti sorozatunk névadója mondta egy alkalommal: az egész művészettörténetben kevés olyan bátor alkotás van, mint a Teremtés, amelyben a zeneszerző nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a világ teremtését mondja el zenében.

Ez az oratórium foglalata Haydn egész életművének: benne van mindaz a tudás, bölcsesség és humor, amelyet korábbi műveinek komponálása során összegyűjtött. Haydn zenei eszközökkel valósággal láthatóvá teszi a teremtett világ minden jelenségét: a nappalt és az éjszakát, a Napot és a Holdat, a szárazföldet és a tengereket, a növényeket és állatokat, végül a teremtés koronáját, az embert. Az igazi csoda azonban az, ahogy a teremtés előtti állapotot, az őskáoszt ábrázolja; torokszorító drámaisággal mutatja meg nekünk azt a pillanatot a híres fortissimo C-dúr akkorddal, amikor az Úr parancsára megszületik a Fény. Tévedünk azonban, ha azt hisszük, ez a zene csupán zenei illusztrációja a Bibliában olvasható szövegnek. A teremtés minden napjának végén egy-egy hatalmas kórustételben ad hálát a teremtett világ a Teremtőnek. Azt sugallja, hogy örüljünk a világ szépségeinek, de ne tekintsük magunkat a világ egyedüli urának, hanem igazi, méltóságot adó alázattal keressük benne saját helyünket. Olyan mű ez, amelyet nem lehet megindultság nélkül hallgatni.

Műsor: J. Haydn: A teremtés Közreműködik: Fodor Beatrix (szoprán), Varga Donát (tenor), Rácz István (basszus), a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kiss Csaba)
Vezényel: Csaba Péter
  Stáblista
Karmester 
Csaba Péter 
  Jegynyomtatásról
Ezen az előadóhelyen a jegyed bemutathatod a mobilod kijelzőjén, vagy kinyomtatva, papíron is.
  Cím
1061, Liszt Ferenc tér 8. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?