Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MÁV SZIMFONIKUSOK - LUKÁCS/2. ZA
Liszt Ferenc Zeneakadémia - Zeneakadémia

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.1 / 10) - 133 értékelés alapján
  Leírás
Kétszáz évvel ezelőtt, 1815. szeptember 2-án született Mosonyi Mihály, az ő emléke előtt tiszteleg hangversenyével zenekarunk. Alig néhány évvel volt fiatalabb, mint Erkel és Liszt, zeneszerzői tevékenysége azonban sokkal később bontakozott ki.

Autodidakta módon, nagy szorgalommal tanulta a zeneszerzés mesterségét, igazi sikereket azonban soha nem ért el. Korát messze megelőző nézetei voltak a zene oktatásáról, a zenei műveltség terjesztéséről. 1844-ben született zongoraversenye egybekomponált szerkezetével megelőzi Liszt zongoraversenyeit. Dallam és harmóniavilágán Schumann, Chopin és Mendelssohn hatása fedezhető fel, ízléses és szép darab. Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát 1887-ben komponálta a Nemzeti Színház fennállásának 50. évfordulójára. A nyitány formaépítkezése a klasszikus mintát követi: lassú bevezetéssel kezdődik, majd szonáta formájú, gyors rész következik. A nyitány zenei nyelve – mint Erkel minden művében – a verbunkos. Ebben a műben azonban,
éppen az ünnepi mondanivaló alátámasztására, a legfontosabb téma a Szózat Egressy Béni megzenésítésében, amelyhez később a Himnusz dallamának egy részlete is csatlakozik. Csajkovszkij 1866-ban keletkezett I. szimfóniája a Téli álmok alcímet viseli, amely a végtelen orosz mezők téli látványának érzékletes, megkapó ábrázolása.

Műsor: Erkel F.: Ünnepi nyitány
Mosonyi M.: Zongoraverseny
P.I. Csajkovszkij: I., g-moll (Téli álmok) szimfónia, op. 13 Közreműködik: Palojtay János (zongora)
Vezényel: Héja Domonkos
  Stáblista
Karmester 
Héja Domonkos 
  Jegynyomtatásról
Ezen az előadóhelyen a jegyed bemutathatod a mobilod kijelzőjén, vagy kinyomtatva, papíron is.
  Cím
1061, Liszt Ferenc tér 8. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?