Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MÁV SZIMFONIKUSOK - UNOKÁK/3. 10:00
Magyar Nemzeti Múzeum

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.1 / 10) - 133 értékelés alapján
  Leírás
Unokák és nagyszülők hangversenyei 3. UTAZÁS A SZAXOFON KÖRÜL

H. Tomasi: Szaxofonverseny – részlet
G. Bizet: Az arles-i lány – részletek
Jazz improvizáció Közreműködik: Bánfi Barna (szaxofon)
Vezényel: Bánfi Balázs A hangszereknek is megvan a maguk története. Arról, hogy milyen hangszereket használtak ezer évvel ezelőtt, csak régi festményekről, épületdíszekről következtethetünk Néhány száz éve azonban elkezdték feljegyezni ennek a történetnek a legfontosabb eseményeit, illetve az ehhez kapcsolódó neveket. Az első olyan billentyűs hangszert például, amelyen kis kalapácsok ütötték meg a húrokat, egy Cristofori nevű mester készítette. A harántfuvolákat egy Böhm nevű német mester tökéletesítette a XIX. században. Olyan azonban, hogy egy hangszer nevében viselje alkotója nevét, csak egy van: a szaxofon, amelyet 1840 körül egy Adolphe Sax nevű francia hangszerkészítő alkotott. A szaxofon furcsa keverékhangszer. Teste rézből van, mint a trombita és a harsona, de nem tölcséres fúvókával kell megszólaltatni, hanem olyan nádlapocskával és olyan fejrésszel, mint a klarinétot. A hangszer oldalán lévő lyukakat bonyolult áttételek segítségével a játékos ujjaival mozgatott billentyűkkel tudja nyitni és csukni. A billentyűk elrendezése, ahogy az egyes hangokat meg tudjuk szólaltatni, olyan, mint az oboán. A szaxofon roppant sokoldalú hangszer, már csak azért is, mert egy egész családot képez: van szoprán, alt, tenor és bariton változata. Használják a katonazenében, az 1900-as évek óta Amerikában a jazz zenében és persze az európai klasszikus zenében is. Erről a hangszerről szól mai hangversenyünk.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?