Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
VÉRNÁSZ
Ruszt József Stúdió Színház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Federico García Lorca: Vérnász
Színmű

A IV. éves színművész osztály vizsgaelőadása.A Vérnász drámai ballada, balladás tragédia. Elsősorban nem a népies stilizálás a jellemző rá; reális történet bontakozik ki. A szerző a merev feudális megkötöttségekből, az ezeken alapuló normarendszerből merít. E rendben különösen korlátozott a nők élete, a házasság "egy férfi, néhány gyerek, s egy vastag fal közted, s a többi ember közt". Ettől szenvednek, ez ellen próbálnak lázadni, ebbe törődnek bele Lorca nőalakjai. A férfiak sorsa sem sokkal kötetlenebb, a "becsület" fogalma számukra is megkövesedett, a vérbosszú kötelesség és dicsőség is egyben.

Lorca egyszerű embereket, parasztokat jelenít meg, s az ősit, a primitívet egyesíti a modernnel. A dráma vezérmotívuma a halál és az a titokzatosság, ami az életet és a halált, a férfi és a nő kapcsolatát átjárja. A titokzatosság mögött a teljesen ki nem ismerhető végzet áll, amely determinálja az ember sorsát, s emiatt az ember nem tehet mást, mint hogy követi a végzetet, "a vér útját", akkor is, ha az egy nő, s akkor is, ha egy vetélytárs férfi képében jelenik meg. Akkor is, ha a nász itatódik át vérrel, s teszi jövőtlenné a túlélők sorsát.
Lorca tudomásul veszi a hagyományok erejét, ismeri és érti a duendét, méltóképpen elsiratja az áldozatokat, de érzékelteti, hogy ennek nem így kellett volna történnie.

Dalszerző: Nagy Norbert
  Szereposztás
Anya 
Zsigmond Emőke 
Menyasszony 
Bach Kata 
Anyós, Cselédasszony, Szomszédasszony, Halál 
Szabó Erika 
Leonardo felesége 
Mészáros Blanka 
Leonardo 
Zoltán Áron 
Vőlegény 
Csapó Attila 
A menyasszony apja, III. Favágó 
Janka Barnabás 
Hold 
Tóth András 
I. Favágó 
Vecsei H. Miklós 
II. Favágó 
Tóth János 
  Stáblista
Rendező 
Horváth Csaba 
Rendező asszisztens 
Czirák Dániel 
Osztályvezető tanár 
Marton László 
Osztályvezető tanár 
Hegedűs D. Géza 
Osztályvezető tanár 
Forgács Péter 
Fordító 
Illyés Gyula 
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Kecskeméti Katona József Színházban elég, ha az utalványt bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
6000, Katona József tér 5. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?