Töltjük rögvest!
 
 

Last minute jegyek már 21:00 órától!

Nyertünk neked három órát!
A "PRICELESS" kódot használva már most vásárolhatsz holnap estére félárú színházjegyet! Kuponkódot alapvetően a Mastercard Priceless Specials-on keresztül szerezhetsz pontokért, ám most erre sincs szükséged: a kuponkód mezőt előre kitöltjük neked, így elég az érvényesítés gombra kattintanod vásárláskor! Próbáld ki most! A promóció részleteiről itt olvashatsz bővebben.

GARDÉNIA
Spinoza Ház - Spinoza terem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.6 / 10) - 288 értékelés alapján
  Leírás
Gardénia

A K. V. Társulat előadása.Négy gyönyörű nő. Négy generáció. Anyák és lányaik. A 30-as évektől napjainkig.
Szubjektív történelem. Egy család története. A mi történetünk.

A Gardénia egy részleges családtörténet: négy generációnyi nő drámája ( Nő I, II, III és IV), közülük a legidősebb 1920-ban, lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Mind a négy nő keresi a boldogsághoz vezető utat; miközben végigélik a huszadik század szinte teljes történetét, összetett viszonyaikra is fény derül; anya és lánya, nagyanya és unokája, dédanya és dédunokája között, ahogy elérünk a mába. Az írónő nagyon pontosan tárja elénk a generációk közötti kommunikáció nehézségeit, leszámol minden romantikus képzettel a nőkről; az egész darabot sajátos, metszően ironikus női humor ugyanakkor mélyről fakadó szeretet hatja át. Mindemellett bátran és éleslátóan boncolgatja a női alkoholizmus kérdését. Miként befolyásolják a női figurák viselkedését az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetik-e magukat mindenkori szociális körülményeiktől? Kitudják-e vonni magukat hősnőink a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól? Többek között ezekre a kérdésekre is keressük majd a választ előadásunkban.
A darab fókuszában működésképtelen és feldolgozatlan anya-lány kapcsolatok állnak, a szerző több modellen keresztül mutatja be a szülő gyerek viszony lehetséges buktatóit, kudarcait. Előadásunkkal szeretnénk elősegíteni, hogy a fiatalok nyíltan nézzenek szembe a darab által fölvetett problémákkal; generációk közötti feszültség, kommunikáció képtelenség.
Szeretnénk a fiatalok figyelmét arra is ráirányítani, hogy az időben megtörténő nyílt konfrontáció, a múlt sérelmeinek és gondjainak az egyértelmű tisztázása kiindulópontja lehet szülő és gyerek között egy új minőségű, felnőtt-felnőtt viszonynak, amelyre már egy egészen másfajta kommunikáció és érintkezési forma lesz jellemző.

A rendező ajánlója:
Az előadás személyes monológokból, “áriákból” és kettős, hármas, négyes jelenetekből, duettekből, tercettekből, kvartettekből áll.
A személyes, de mégis visszatekintő, magukat és életüket elemző dokumentumszerű szövegekből hirtelen belezuhanunk a múlt egy-egy jelentős pillanatába.
Így rajzolódik ki egy tipikus 20-ik századi családtörténet. Nők története. Nekik állít emléket, róluk beszél kegyetlenül, és mégis szeretettel és sok humorral a darab és az előadás.
Mivel a szerző instrukciója, hogy négy nagyjából egyidős színésznő játssza a szerepeket, és a szerkezeti felépítés miatt is, a kamaraopera formát választottam az előadás hátterének.
Egy prózában elhangzó “operát” fognak látni a nézők zongorakísérettel, ahol a szöveg zeneként működik, és ahol a “dallamok” nagyon ismerősek számunkra, mindannyian énekeltünk már részleteket belőle, anyánkkal, vagy lányunkkal, a konyhában vagy a nagyszobában.
A négy színésznő, négy világhírű operaénekesnő. Figuráik, az “általuk énekelt szerepek”, anyáink, hősökké válnak, kiemelődnek, bekereteződnek, és nem öregszenek. Mert ahogy nagymamám mondta, egy nő haláláig nő marad.

A K. V. Társulat 2011 november 26-án tartotta Elzbieta Chowaniec: Gardénia c. művének magyarországi ősbemutatóját a Thália Színház Új Stúdiójában, a jubileumi, 10. Kortárs Drámafesztivál nyitó előadásaként. A bemutató óta játsszák az előadást a Tháliában, a győri Vaskakas Bábszínházban, színházi nevelési programjuk részeként pedig vidéki és fővárosi középiskolákban. 2012-ben POSZT Off programja keretében a pécsi Zsolnay Negyed E78 Stúdiószínpadán volt látható a Gardénia. 2012 október 28 és 30 között erdélyi turnén vettek részt; a tordai Ratiu Centrum a Demokráciért - Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD) meghívásának eleget téve 4 alkalommal mutatták be Gardéniát Tordán illetve Kolozsváron.
  Szereposztás
Színész 
Bartsch Kata 
Színész 
Spiegl Anna 
Színész 
Urbanovits Krisztina 
Színész 
Száger Zsuzsanna 
  Stáblista
Rendező 
Pelsőczy Réka 
Dramaturg 
Markó Róbert 
Látvány 
Nagy Fruzsina 
Zeneszerző-zongorista 
Kákonyi Árpád 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha nem szeretnéd, vagy nem tudod kinyomtatni a jegyed, Spinozában elég, ha okostelefonon bemutatod, vagy bemondod a jegyvásárlásnál használt adatokat.
  Hogy tetszett?