Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MÁV SZIMFONIKUSOK - UNOKÁK/4. 11:30
Magyar Nemzeti Múzeum

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.2 / 10) - 144 értékelés alapján
  Leírás
150 éve született Richard Strauss (1864. június 11.)
R. Strauss: A rózsalovag-keringő
R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei – mesével, vetített képekkel
Vezényel: Csaba Péter
Mesélő: Korhecz ImolaRichard Strauss (1864–1949)a 20. század egyik legnagyobb, legtöbbet játszott zeneszerzője volt. Édesapja is muzsikus, zenekari kürtművész volt, így Strauss korán megismerte a zenekari muzsika világát. Gyermekkorában kezdett komponálni, és hamar elismert zeneszerzővé vált. Életének első szakaszában, 1900-ig szimfonikus költemények tartoztak a fő művei közé, attól kezdve elsősorban operákat írt. A szimfonikus költeményben többnyire valamilyen irodalmi művet, történelmi eseményt, vagy mélyről fakadó gondolatot írnak át a zene nyelvére. E művek egyike a népszerű holland mesefigurát, Till Eulenspiegelt mutatja be. 

A flamand mesék kedvenc hőse nagy csínytevő volt, mindenkit megtréfált, és sok borsot tört a buta hivatalnokok orra alá. Ők bosszúból bíróság elé állították és halálra ítélték, alakja azonban tovább él az emberek emlékezetében. Ezt a zenét úgy ismerjük meg, hogy először egy mesemondó elmondja a történetet; közben meghallgatjuk a zene odatartozó részletét, sőt képet is nézünk: Csíkszentmihályi Berta könyvillusztrátor remek festményeit kivetítve.

Ezután meghallgatjuk a művet elejétől a végéig, akkor már mese nélkül, és emlékezetünkből kell felidézni, miről is szól az éppen játszott zene. Strauss operáiból is kapunk egy kis ízelítőt: egy zenekari részletet egyik leghíresebb operájából, amelynek címe: A rózsalovag.
  Stáblista
Zenekar 
MÁV Szimfonikus Zenekar 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?