Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
LISZT FERENC KAMARAZENEKAR, MOZART, BACH, MENDELSSOHN, VANHAL, DAVID FRAY - ZONGORA
Liszt Ferenc Zeneakadémia - Nagyterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
A d-moll hangnem dominálja az immár fennállásának második ötven évébe belépő Liszt Ferenc Kamarazenekar márciusi koncertjét, amelynek programja Johann Sebastian Bachtól a – nagy előd emlékezetét tettleg megelevenítő – Felix Mendelssohn alig 18 évesen komponált művéig ível majd.

A klasszikusokat felvonultató koncert egyetlen kevésbé ismert, ám felfedezésre méltán érdemes zeneszerzője a csehországi születésű osztrák komponista, Johann Baptist Vanhal (1739–1813) lesz, akit a maga korában jó nevű és hozzá igen jó természetű mester gyanánt tiszteltek. Kollégái is kedvelték, s ennek bizonyságaképp ő is tagja lehetett annak a bécsi alkalmi vonósnégyes-formációnak, amelynek két dísze Haydn és Mozart volt. „Keressük az új sztárokat, akikkel megtaláljuk a közös hangot.” – fogalmazott egy interjújában a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, Rolla János, s a mára eltávozott nagy és kedves szólistapartnerek helyébe éppenséggel olyan kiváló tehetségek léphetnek, mint az ezen a koncerten a zongorához ülő David Fray. Az 1981-es születésű francia pianista (Riccardo Muti veje) versenygyőzelmek sorát tudhatja maga mögött, s a meredeken emelkedő csillag zongorajátékával már a budapesti közönség is megismerkedhetett. Most a Zeneakadémia Nagytermében, s hozzá a magyar zenei kultúra és a Zeneakadémia közös büszkesége, a Liszt Ferenc Kamarazenekar társaságában hallhatjuk majd elmélyült produkcióját, mindjárt két zongoraverseny magánszólamában.
/forrás: www.zeneakademia.hu/


A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását.

Fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is. Rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában: felléptek többek között Ascona, Besançon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg, Santander és Moritzburg, Menton híres fesztiváljain. Többször is meghívták az együttest az Egyesült Államokba és Japánba, de eljutottak Dél-Amerikába (melynek során többek között Buenos Aires és Sao Paulo hangversenytermeiben játszottak nagy sikerrel), Indiába és Kínába is.

Az első hivatalos koncertjét 1963. március 18-án adó együttes hangversenyein és lemezein olyan kiváló szólistákkal muzsikált együtt, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, David Ojsztrah, Henryk Szeryng, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Vagyim Rjepin, Kocsis Zoltán, Maurice André, Martha Argerich, Pierre Fournier, Heinz Holliger, Schiff András, Pauk György, Frankl Péter, Hansjörg Schellenberger, Vagyim Rjepin, Starker János, Midori vagy a Laredo Trio. Repertoárjuk a zeneirodalom igen széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet.

Youtube videó


Műsor:

Johann Baptist Vanhal: d-moll szimfónia
Wolfgang Amadeus Mozart: d-moll zongoraverseny No.20, K.466
közreműködik: David Fray - zongora

Johann Sebastian Bach: d-moll zongoraverseny BWV 1052
Felix Mendelssohn: a-moll vonósnégyes, op.13 (vonószenekari átirat)

További információ: www.lfkz.hu
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ezen az előadóhelyen a jegyed bemutathatod a mobilod kijelzőjén, vagy kinyomtatva, papíron is.
  Cím
1061, Liszt Ferenc tér 8. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?